"UMBRELLA" TRAŽI HITNU REAKCIJU Policija treba reagirati zbog prijetnji i poziva na linč Franje Šarčevića

Franjo Šarčević
Hrvatski glasnik

Mreža neovisnih istraživačkih medija "Umbrella", koja okuplja 13 medija, oštro osuđuje ozbiljne prijetnje koje su posljednjih dana upućene Franji Šarčeviću, predavaču na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, uredniku online portala Prometej i kolumnistu Fokusa.

"Uvredama kojima je izložen su neprihvatljive i prijetnje se trebaju shvatiti izuzetno ozbiljno te ugrožavaju sigurnost i život Šarčevića i njegove obitelji. Poruke 'E što si bio profesor, bio si. Dolazim profesore', 'Dolazim da ga uklonim s fakulteta. Ovakvi neće predavati našoj djeci' i 'Ovo je profesor na PMF-u. On predaje našoj djeci. Njemu smeta što svaki Bošnjak i Bošnjakinja moraju njegovati' se ne mogu i ne smiju tumačiti na drugačiji način i zahtijevaju hitnu reakciju", priopćili su iz Udruženja „Umbrella“.

Kako navode, posebno zabrinjava činjenica da je autor ovih komentara, u kojima se poziva na mržnju, linč i protjerivanje sa posla, osoba koja obnaša političku funkciju u BiH, a radi se o Admiru Mujanoviću, vijećniku Općinskog vijeća Općine Hadžići.

„Žalosno je što su se takvom narativu, organiziranoj hajci i huškanju priključili i pojedini mediji koji bi trebali braniti slobodu mišljenja i izražavanja, umjesto što manipuliraju izrečenim stavovima. Povod za napad bio je Šarčevićev autorski tekst pod nazivom 'Još jedan besmisleni Dan nezavisnosti' te kritika upućena gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić zbog njene objave fotografije s djetetom u maskirnoj uniformi i sa zelenom beretkom na glavi“, istaknuli su oni.

Napomenuli su da ovo, nažalost, nije prvi put da se Šarčević našao na udaru online nasilja, govora mržnje, medijske hajke i prijetnji zbog kritičkog pisanja o aktualnim događanjima u BiH i javno iznesenih stavova koji su, slučajno ili namjerno, ponovo pogrešno protumačeni i iskorišteni u dnevno-političke svrhe.

„Stoga, Udruženje 'Umbrella' poziva policijske i pravosudne organe na hitnu reakciju, te očekuje da zaštite Šarčevića i sankcioniraju odgovorne“, zaključili su iz ovog udruženja.