UMBRELLA Nedopustivo ponašanje načelnika Šipova prema novinarki i uredniku Capital.ba

Siniša Vukelić
Fena

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 nezavisnih istraživačkih medija smatra nedopustivim, krajnje neprimjernim i uvredljivim obraćanje načelnika Šipova i člana SNSD –a  Milana Kovača novinarki Bojani Ninković i Siniši Vukeliću, uredniku portala Capital.ba. 

Stoga su izdali priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti:

"Novinarka Ninković je pozvala Kovača i zatražila komentar u vezi s prinudnom naplatom obveznica njegove Drvne industrije Šipovo, ali umjesto odgovora dobila je salvu najgnusnijih uvreda što postaje uobičajen odnos političkih moćnika prema novinarima. 

Jasno je da nosioci javnih funkcija u BIH sve češće reagiraju s uvredama, seksističkim komentarima, neprimjerenom komunikacijom prema novinarima, odnosno novinarkama koji se samo vode novinarskim postulatima u misiji traženja odgovora i kritičkog analiziranja postupaka javnih zvaničnika u ime javnog interesa.

Posebno zabrinjava činjenica što se bivši narodni poslanik, trenutni načelnik Šipova Milan Kovač primitivnim i vulgarnim rječnikom obratio novinarki Ninković, te s ovim činom verbalnog nasilja ugrozio njen profesionalni i ljudski integritet, te potkopao ionako nestabilno okruženje za sigurnost medijskih profesionalca u BIH. 

Postavljamo javno pitanje Kovaču, ali i svim drugim javnim zvaničnicima u BiH jesu li bahatost, ponižavanje, psovke, uvrede postali zvanični model komuniciranja prema medijskim profesionalcima, te da li imaju i mrvu odgovornosti i pristojnosti prema funkciji koju obnašaju, kao i prema građanima koji ih plaćaju?

Udruženje Umbrella, solidarno stoji uz tim Capital-a, te od javnih zvaničnika i političkih partija zahtjeva da ovakve i slične pokušaje ponižavanja novinara/ki javno osude i sankcioniraju, ukoliko žele da grade demokratsko društvo u kome postoji sloboda medija i sloboda izražavanja", stoji u priopćenju Umbrelle koja okuplja sljedećih 13 medija:

Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba, Žurnal.