UMBRELLA Nedopustiv pritisak na redakciju Spin Info

mediji u BiH i mediji u EU,Vera Soldo,Igor Božović,Maja Sever,eusr
The world forum on peace and security

Udruga Umbrella, koja okuplja 13 neovisnih istraživačkih medija smatra nedopustivim izbacivanje redakcije portala SPIN Info iz prostorija nekadašnjeg vojnog objekta u vlasništvu općine Istočno Novo Sarajevo, te ovaj postupak smatra pokušajem ušutkivanja i obračuna s jedinim istraživačkim medijem u ovoj općini. 

''Bez obzira na skromne resurse s kojima raspolaže, kao i na neuvjetne prostorije od svega dvadesetak kvadrata, redakcija SPIN Info već tri godine profesionalnim i odgovornim izvještavanjem prati sve poteze, obećanja i odluke institucija vlasti u Gradu Istočno Sarajevo i općini Istočno Novo Sarajevo, kao i nositelje javnih funkcija, ukazujući na koruptivne i nedopustive postupke'', priopćeno je iz Umbrelle.

''Odluka općinske uprave Istočno Novo Sarajevo da jedino portal SPIN Info nakon isteka ugovora u najkraćem razdoblju napusti prostorije zgrade u kojoj se nalazi još nekoliko medija i nevladinih organizacija smatramo diskriminatornim, kao i pokušajem uskraćivanja prava na slobodan i neometan rad redakcije SPIN Info, što u konačnici predstavlja i udar na slobodu medija i pokušaj gušenja slobodnog i istraživačkog novinarstva'', navode u priopćenju.

''Jasno je da ovaj potez predstavlja pokušaj ušutkivanja slobodnih glasova u lokalnim medijima, te da se izbacivanjem na ulicu portala SPIN Info pokušava poslati jasna poruka svim medijima na koji način će se akteri političke scene i nositelji javnih funkcija obračunati s onima koji pokušaju kritizirati i propitivati njihove postupke'', objavili su iz Udruge Umbrella.

Podsjećaju javnost, ali i rukovodstvo Općine Istočno Novo Sarajevo na čelu s načelnikom Jovanom Katićem da ovo nije prvi put da se rad portala SPIN Info pokušava ograničiti, s obzirom na povijest neprimjerene i neprofesionalne komunikacije, nepoštivanja prava na slobodan pristup informacijama, ignoriranja za skupštinskom govornicom uz suptilne uvrede, podnošenje SLAPP tužbi (koja je prvostupanjsko riješena u korist medija), a sve zbog namjere redakcije da građanima omogući pravo na istinite, objektivne i kvalitetne informacije. 

Udruženje Umbrella traži od rukovodstva općine Istočno Novo Sarajevo, kao i od svih drugih institucija u BiH transparentan rad prema javnosti, što podrazumijeva i otvoren pristup za sve medije, te poštivanje kompetencija i profesionalnog kredibiliteta novinara/ki i medija. 

''Mediji okupljeni oko Udruženja Umbrella pružaju punu podršku redakciji SPIN Info u njenom profesionalnom i odgovornom radu u interesu javnosti, te ulažu sve napore kako bi svojoj članici osigurali siguran rad u redakciji i van nje'', zaključuju iz Umbrelle. 

Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba, Žurnal.