Uloga Mate Bobana trajno uklesana u povijesti hrvatskog naroda u BiH

Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, Herceg Bosna
... želio se predati tek posađenom vinogradu, uživati sa svojim unucima i svojom obitelji, no naišao je taj trenutak. Čuo je riječi: ‘Ustani, ostavi sve to o čemu sanjaš, pođi, slijedi dar svoga duha, slijedi zov svog naroda i svoje zemlje'. To je i učinio!"

Velika uloga

Tim riječima se fra Ante Marić prošle godine na svetoj misi za mr. Matu Bobana, koji se u 51. godini, kada mnogi ljudi razmišljaju o smiraju svog života, odlučio žrtvovati za svoj narod i stati na čelo projekta očuvanja hrvatskog naroda u najtežim vremenima. Boban je utemeljio i predsjedao Herceg Bosnom, koju je kasnije ugradio i u BiH, piše Večernji list BiH.

"I te je 1997. godine u svojoj glavi i u svojoj duši imao samo jednu pomisao: ‘Bože moj, samo da naše žrtve, da naša krv, ne budu uzaludne'.

Trebalo je godina, Mate, da se shvati da si pobijedio, da nisi pokleknuo! Znao si dobro da je život veći od tebe, da na njega polažeš onoliko prava koliko si se za njega žrtvovao, znao si da je zemlja veća od tebe, da je onoliko tvoja koliko se za nju žrtvuješ i koliko je ljubiš, znao si i da je sloboda veća od tebe i da je onoliko imaš koliko si hrabrosti imao da je za sebe uzmeš!

Ti kao da si nam poručio da stanemo u ovom životu i pogledamo svojoj duši u oči, svojoj obitelji, svojim pokojnima, svojoj zemlji i svome narodu... da u oči pogledamo slobodu koju ste nam svojim životima i svojom žrtvom podarili ti i naši hrabri vitezovi! Bude li u nama i trunke ljudskosti, nećemo sve odbaciti, nećemo sve to olako prijeći, nećemo sve to zabraviti!

Znao si dobro da je najsramnije ne moći pogledati svojoj duši u oči, svojoj obitelji, svojoj zemlji, svome narodu", govorio je fra Ante Marić.

Mate Bobana uvijek se s posebnim poštovanjem sjete i hrvatski branitelji iz Udruge organizatora otpora HVO-a u BiH jer je, uz to što je bio utemeljitelj i predsjednik Hrvatske zajednice, kasnije Hrvatske Republike Herceg Bosne, Mate Boban bio i prvi predsjednik Hrvatskog vijeća obrane i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Hrvatskog vijeća obrane.

"Prema našem uvjerenju, uloga mr. Mate Bobana, trajno uklesana u povijesti hrvatskog naroda, je uspostava Herceg Bosne, čiji je on bio prvi i zadnji predsjednik i koja je bila prijelomna povijesna odluka, kada jedan suveren i konstitutivan narod koji je desetljećima stigmatiziran i obespravljen uzima sudbinu u svoje ruke.

Sjećanje i obilježavanje

Posebno njegujemo sjećanje na Matu Bobana i neizmjerno smo ponosni što smo pod istim stijegom svjedočili djela bez kojih danas ne bi bilo ni Republike Hrvatske ni BiH kao neovisnih i međunarodno priznatih država", stoji u jednom od priopćenja organizatora otpora HVO-a u BiH.

"Sveta misa zadušnica za Matu Bobana održat će se danas od 18 sati u crkvi svetog Stjepana Prvomučenika u župi Gorica - Sovići. Svetu misu predvodi fra Vinko Mikulić uz liturgijsko pjevanje župnoga zbora župe sv. Stjepana Prvomučenika.

Zatim, u 18.45 bit će polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njegovu grobu. Bit će položen jedinstveni vijenac za sva izaslanstva s lentom HNS-a BiH", stoji u programu protokola koji potpisuje načelnik općine Grude i član Predsjedništva HDZ-a BiH Ljubo Grizelj.

Vecernji list