ULJARA U PUNOM POGONU I drugu godinu zaredom neumski maslinari besplatno prerađuju svoje masline

Masline Neum

Prerada maslina u neumskoj uljari i ove je godine besplatna za sve maslinare koji dolaze iz ove Općine.

Druga je ovo sezona da uljara radi, a maslinari iz ovoga kraja označavaju je najkorisnijim projektom za dugoročni razvoj maslinarstva na neumskom području.

U 2022. prerađeno oko 115 tona maslina

U 2022. godini u ovoj je suvremeno opremljenoj i prostranoj uljari čija je gradnja koštala oko 1.3 milijuna KM prerađeno oko 115 tona maslina. Ove godine, unatoč mjestimično slabijem urodu i štetama od lanjskih požara, očekuju se slične brojke.

Ekipa portala Hercegovina.info posjetila je uljaru u poslijepodnevnim satima, u utorak, 24. listopada, dan pred najavljenu kišu zbog koje je navala na uljaru bila na vrhuncu. Međutim, po dolasku u uljaru u gospodarskoj zoni Dubrava u Moševićima kod Neuma zatekli smo red i dobro raspoloženje među prisutnima. Ekipa mladih zaposlenika strpljivo prima najave i pozive, te dodjeljuje maslinarima termine. Neumska uljara ima kapacitet prerade od otprilike jedne tone maslina po satu.

Masline Neum

Ulja vrhunske kvalitete

Ulje koje na kraju procesa izlazi iz stroja i ove je godine vrhunske kvalitete.

„Lanjska nagrada koju je jedno od ulja iz našeg pogona dobilo u New Yorku nam puno znači kao uljari, jer u preradi maslina, odnosno dobivanju maslinova ulja, osim naravno glave stavke- kvalitete maslina veoma je bitno i kakva je prerada. U prvoj godini rada ulja iz naše uljare su dobile nekoliko nagrada u inozemstvu, sve što smo poslali u Mostar na analizu prošle godine je dobilo zlato i srebro, to je dokaz da si dobro radio i da si se trudio", govori za Hercegovina.info Božo Mustapić, agronom u Općini Neum i voditelj uljare.

Masline Neum

Zanimalo nas je kako općina uspijeva drugu godinu zaredom maslinarima ponuditi besplatnu preradu, budući da je u privatnom aranžmanu cijena ekstrakcije ulja pola marke ili više po kilogramu.

Općina za vrijeme sezone berbe rasporedi momke iz Civilne zaštite na uljaru

"Momci iz civilne zaštite oko mjesec dana, dok traje sezona berbe maslina ovdje odrađuju smjenu, tako da Općini to nije prevelik trošak jer ima radnu snagu koju svakako plaća, te samo privremeno prerasporedi, a narodu ta pomoć puno znači. Evo npr. da nema naše uljare,  netko tko je ubrao tonu maslina morao bi ih voziti u Čapljinu na uljaru; najprije ne može malim autom prevesti cijelu tonu, mora ići od tri puta, pa loš put, izgubi dan, zbog čekanja ulje gubi na kvaliteti i najvažnije, izašao bi ga skupo i trošak samog mljevenja, objašnjava Mustapić.

Masline Neum

U uljari radi 9 mladića iz Neuma. Maslinari u dogovorenom terminu dovoze masline, momci ih istovaraju, izvagaju, slože, odrade sav posao, a maslinari međusobno razgovaraju, komentiraju urod, razgovaraju o novim sortama i načinima zaštite i poljoprivrednoj opremi i mehanizaciji, dok čekaju da smaragdno zeleno ulje iscuri u spremnike.

Utorak bio udarni dan za berbu u neumskom kraju

Više od 30 maslinara prerađivalo je svoj proizvod samo na dan naše posjete. "Svi smo pratili vremensku prognozu pa je danas bio idealan dan za ubrati što više. Odmah ujutro procijenimo koliko bismo mogli imati kilograma taj dan, zovemo uljaru i dogovaramo termin. Neki zovu i deset dana ranije kako bi imali osiguran termin. Uglavnom nitko ne čeka duže, a idealno bi bilo i da svi prihvate činjenicu da nema ulaska preko reda", govori nam maslinar Ivica iz Neuma.

Masline Neum

Kod njega je ovogodišnji urod bio nešto slabiji nego prošle godine. 

"Lani je prerodilo, onda se dogodila suša i to je utjecalo na biljku. Proživjela je velik stres i evo primjerice sorta oblica koja je kod nas autohtona i obično daje najviše je podbacila. Talijanske sorte su i ove godine bile na visokoj razini."

Mustapić na to dodaje kako je urod je ovisno o geografskoj poziciji ali i još nekim faktorima negdje bio bolji, negdje lošiji.

Maslinik s pogledom na more

"Tamo gdje je prošle godine bio preurod, koji je uz sušu iscrpio biljku, ove godine je zabilježen slabiji urod. Nekima koji su prošle godine imali slabiji urod, ove godine je puno jači. Imamo ljude koji su prošle godine ubrali oko 300 kila, a ove godine imaju i do dvije tone. Prosjek će opet biti tu negdje, kao i prošle godine.

Ivica ima malo obiteljsko gospodarstvo sa oko 80 stabala masline. Maslinik je to na lokalitetu Radež iznad Neuma. Iz maslinika puca pogled na Neumski zaljev i poluotok Pelješac. Starije masline su većinom sorte Oblica, dok je on dodatno sadio talijanske Leccino i Pendolino, te Istarsku bjelicu i Levantinku koje su se pokazale kao sorte koje dobro reagiraju na neumske uvjete.

Masline Neum

Govori nam kako je ove godine eksperimentalno posadio i deset sadnica novog hita među maslinarima, španjolske hibridne sorte Lecciana.

"Sad prelaze svi na standardne talijanske  sorte Leccino i Pendolino, mnogi su zainteresirani za grčke i španjolske sorte, ali ja tu još ne mogu ništa reći,  jer te sorte na našem terenu još nisu ispitane, to su sorte prilagođene za drukčiji način uzgoja i drugi način obrade, a mi se zaletimo brzo za nečim. Te su sorte namijenjene polju koje ima navodnjavanje, a mi uglavnom maslinu gurnemo u kamen", govori agronom Mustapić koji i dalje smatra kako je Oblica najbolja sorta za ovaj kraj.

Masline Neum

Svi maslinari koji to žele uz simboličnu nadoplatu mogu uzorak svoga ulja preko uljare poslati i na analizu u Agromediteranski zavod u Mostaru, čime dobivaju dodatnu potvrdu kvalitete.

Cijena litre domaćeg maslinovog ulja vrhunske kvalitete sa zemljopisnim porijeklom sa neumskog područja ove će se godine kretati između 30 i 40 KM.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.