Ukrajinski premijer otkrio koliko im milijardi treba za oporavak države

rat u ukrajini,Rusija,šteta

Europska unija obavezala se da će uspostaviti platformu za koordiniranje obnove Ukrajine nakon ruske agresije, rekla je danas predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Platforma će se koristiti za utvrđivanje investicijskih potreba, koordiniranje akcija i usmjeravanje resursa, rekla je Von der Leyen na konferenciji o oporavku Ukrajine koja je danas održana u švicarskom gradu Luganu, prenosi Fena AP-ove riječi.

"Od početka rata, EU je mobilizirala oko 6.2 milijarde eura financijske podrške. I to nije sve. Značajno ćemo se angažirati na srednjoročnoj i dugoročnoj obnovi"; kazala je šefica EK.

Platforma će okupiti zemlje, institucije, privatni sektor i civilno društvo. Također će uključivati međunarodne organizacije poput Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB).

Svjetski lideri i međunarodne organizacije sastali su se danas u Luganu, u Švicarskoj, kako bi razgovarali o obnovi Ukrajine.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je Ukrajini potrebno 750 milijardi dolara za plan oporavka nakon ruske invazije.

Šmihal je također naglasio da bi Rusija trebala snositi račun oporavka Ukrajine. 

"Vjerujemo da bi ključni izvor oporavka trebala biti zaplijenjena imovina Rusije i ruskih oligarha", rekao je navodeći procjene da je zamrznuta ruska imovina vrijedna 300-500 milijardi dolara. "Ruske vlasti pokrenule su ovaj krvavi rat. Oni su uzrokovali ovo golemo razaranje i za to bi trebali odgovarati."

Ukrajinska vlada je također predložila osnivanje ureda za koordinaciju oporavka u Kijevu, Washingtonu, Bruxellesu i Londonu.