Ukradeno više od 2 milijuna KM šume, a od kriminalaca napraćeno tek 40 tisuća KM

Ukradeno više od 2 milijuna KM šume, a od kriminalaca napraćeno tek 40 tisuća KM
Ilustracija

U šumama Republike Srpske prošle godine je ukradeno i bespravno posječeno balvana u vrijednosti 2,26 milijuna maraka (1,15 milijuna eura). Stvarna šteta je znatno veća, jer je riječ samo o prijavljenoj krađi, ali i od ovog dvomilijunskog iznosa, od svih otkrivenih kriminalaca je ukupno naplaćeno tek oko 40.000 KM (20.451 euro).

U javnom poduzeću koje gazduje prirodnim bogatstvom Srpske tvrde da čine sve da ga zaštite, a odgovornost za kriminal prebacuju na druge, piše Capital. Pravosudne organe optužuju da rade sporo i neefikasno, zbog čega je, kažu, procenat naplaćene štete na nivou statističke greške.

Iz Izvještaja o izvršenju proizvodno-financijskog plana 'Šuma Srpske' za prošlu godinu vidljivo je da zajedničke akcije na suzbijanju krađe drvnih sortimenata ne daju gotovo nikakve rezultate, piše portal. Nadležni u 'Šumama' su podnijeli skoro 2.000 prijava, od kojih je tek svaka četvrta krivična. Od utvrđene milijunske štete naplaćeno tek nešto više od 40.000 maraka.

U javnom poduzeću ostaju dosljedni decenijski ponavljanoj matri da je šteta nastala nezakonitom sječom veliki problem, te da joj je potrebno posvetiti veću pažnju…

"I dalje je veoma mali broj riješenih prijava, tako da je procenat naplaćenih šteta u odnosu na one za koje su podnesene prijave svega tri posto, a jedan od razloga je i dužina sudskih postupaka. Oštrijim i bržim kažnjavanjem počinitelja šumskih šteta ova pošast bi se značajno smanjila, ako ne i potpuno zaustavila", zaključuju oni u svom Izvještaju, a prenosi B92.

Tvrde kako su intezivirali suradnju sa MUP-om, tužiteljstvom i sudovima, ali rezultate te suradnje nisu pokazali. Naime, oni su tijekom prošle godine kontroliali pilane sa ciljem da se utvrdi usklađenost dokumentacije sa robom po vrsti, količini i klasi, ali ukradene šume nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gdje se najviše krade

U prošloj godini najviše se kralo na području Šumskog gazdinstva Jahorina, gdje je nezakonito posječeno 4.798 kubih metara šume, što je trećina svih šteta evidentiranih u poduzeću. Ispod njih su Šumska gazdinstva Romanija, Prijedor i Banja Luka u kojima je zajedno ukradeno 3.575 kubika šume.

U tri kontrole na prostorima kojima gazduju šumska gazdinstva Romanija, Banja Luka, Doboj i Borja otkriveno je tek 191,4 kubika drveta za koje je utvrđeno da je nelegalno.

"Jedna od mjera kojoj pribjegava sve veći broj gazdinstava je i postavljanje video-nadzora na nekim kritičnim područjima i postavljanje rampi na šumskim kamionskim cestama", zaključuju u 'Šumama Republike Srpske'.

Inače, službeni podaci pokazuju kako je za troškove zaštite šuma u prošloj godini izdvojeno 11,9 milijuna maraka. Najveći dio tog iznosa (10,8 milijuna KM) potrošen je za rad čuvarske službe, a samo milijun KM na zaštitu od požara, insekata, biljnih bolesti i slično.