UHVAĆEN SA KAMAGROM Državljanin BiH pokušao u Švicarsku prokrijumčariti 826 komada lijeka protiv impotencije

Oduzeta Kamagra
Granična policija BiH

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Zračna luka Tuzla, 6. studenog 2023. godine, na letu za Basel, otkrili su 826 komada Kamagre.

Naime, navedena Kamagra je otkrivena prilikom KDZ kontrole S.M. (1967.), državljanina Bosne i Hercegovine, kada je pregledom osobne ručne prtljage otkriveno 476 komada Kamagre.
Dodatnim pregledom njegove odvojene prtljagae otkriveno je još 350 komada Kamagre.
Bh. državljanin S.M. i otkrivena roba, koja je privremeno oduzeta, predani su službenicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH na daljnje postupanje.

Inače, Kamagra je brend lijeka koji se najčešće prodaje u obliku tableta ili gela (oralni gel) i sadrži aktivnu tvar sildenafil citrat. Sildenafil je isti aktivni sastojak koji se nalazi u Viagri, i koristi se za liječenje erektilne disfunkcije (impotencije) kod muškaraca.

Kamagra nije odobrena za prodaju od strane relevantnih regulatornih agencija u Europskoj uniji, kao što je Europska agencija za lijekove (EMA), niti od strane Uprave za hranu i lijekove (FDA) u Sjedinjenim Američkim Državama. To znači da se Kamagra ne može legalno prodavati u ljekarnama u EU.

Međutim, Kamagra se često prodaje putem interneta bez recepta kao jeftinija alternativa Viagri. Kupnja lijekova na ovaj način može biti rizična jer proizvodi mogu biti lažni, kontaminirani ili sadržavati netočnu količinu aktivne tvari. Osim toga, upotreba takvih lijekova bez nadzora liječnika može biti opasna, posebno za osobe s postojećim zdravstvenim problemima ili one koje već uzimaju druge lijekove.

Stoga, iako se Kamagra može naći na crnom tržištu ili putem nelegalnih online izvora, njezina kupnja i upotreba nisu legalne u EU, ni u Švicarskoj, a ni sigurne bez odgovarajućeg liječničkog nadzora i recepta.