Uhićenje Budimira: Udarac korupciji ili politički obračun?

...u medijima u BiH a u prvim komentarima iznose se različite procjene od toga da je to odlučni udarac korupciji pa do tvrdnji kako je riječ o politički motiviranom procesu koji služi međustranačkim obračunima i borbi za vlast.

Sam Budimir je noć nakon uhićenja proveo u sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu a sarajevski odvjetnik Fahrija Karkin koji ga zastupa izjavio je kako je predsjedniku FBiH pročitana optužnica.

"Ona se odnosi na zloporabu položaja i djela iz oblasti korupcije i podmićivanja", kazao je Karkin novinarima dodajući kako je Tužiteljstvo BiH u optužnicu "ubacilo" i organizirani kriminal da bi dobilo ovlasti nad cijelim slučajem jer bi ga u protivnom moralo voditi entitetsko tužiteljstvo.

"Rijetkost je da se uhiti predsjednika i da se pretresaju prostorije predsjedništva", konstatirao je Budimirov odvjetnik.

Karkin je prenio i kako Budimir "čvrsto vjeruje u pravosudni sustav BiH".

Tijekom dana i nakon dodatnog ispitivanja Tužiteljstvo BiH mora donijeti odluku hoće li od Suda BiH zatražiti da Budimiru odredi pritvor ili će on biti pušten da se brani sa slobode.

Potankosti iz optužnice u subotu prenosi "Dnevni avaz", list kojega kontrolira aktualni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

"Avaz" je tjednima ranije na svojim naslovnicama Budimira optuživao za navodna protuzakonita pomilovanja a upravo su ona temelj istrage koju je otvorilo državno tužiteljstvo.

Istraga je navodno započela kada je stanoviti Armin Kulovac zatražio vezu kako bi njegov brat Admir bio pomilovan nakon presuda koje su mu izrečene zbog silovanja i trgovine drogom.

Veza je navodno funkcionirala tako što su zainteresirani za pomilovanja kontaktirali Sauda Kulosmana i Ivana Jurčevića, predsjednike jedne bošnjačke i jedne hrvatske udruge koje okupljaju razvojačene branitelje.

Oni bi pak posredovali kod Budimirova savjetnika Petra Barišića. Ključni dokaz navodno je ipak presretnuti telefonski razgovor u kojemu je Budimir izravno kontaktirao Kulosmana.

Navodno je cijena za godinu pomilovanja koja je imao pravo potpisivati Budimir bila 30 tisuća konvertibilnih maraka (15 tisuća eura).

U nešto više od godinu i pol Budimir je navodno potpisao 162 pomilovanja pri čemu je u 32 slučaja optuženike u cijelosti oslobodio izdržavanja kazne.

Predstavnici većine političkih stranaka u BiH su nakon uhićenja Budimira i njegovih bliskih suradnika dali potporu borbi protiv korupcije i provedbi zakona no odmah su se pojavile i političke konotacije cijelog slučaja s obzirom da je Budimir kao nositelj izvršne vlasti ključni čovjek za donošenje odluka o eventualnoj smjeni vlade Federacije BiH na čemu već mjesecima bezuspješno inzistiraju HDZ BiH, HDZ 1990, Socijaldemokratska partija (SDP BiH) i Radončićev Savez za bolju budućnost (SBB).

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara koji je u ime te stranke pozdravio uhićenje Budimira kazao kako se od takvog čovjeka "ništa drugo nije moglo ni očekivati".

"On je i ranije kršio zakone i ustav", kazao je Čavara aludirajući na Budimirovo imenovanje na dužnost predsjednika kojega u HDZ-u i danas smatraju protuustavnim.

Iz SDP BiH odmah je najavljeno kako će se ovisno o rezultatima istrage tražiti Budimirova smjena.

"SDP će pravodobno reagirati te će na temelju dobivenih informacija tražiti Budimirovu ostavku", kazao je predsjednik kluba zastupnika SDP-a u federalnom parlamentu Jasenko Selimović.

Stranka demokratske akcije (SDA) koja se u sadašnjim političkim previranjima u BiH našla na istoj strani s Budimirom također je dala načelnu potporu borbi protiv korupcije no istodobno je izrazila bojazan zbog političkih pritisaka na pravosuđe.

"Postoji bojazan da bi uhićenje predsjednika FBiH moglo biti u funkciji preuzimanja vlasti od strane nove parlamentarne većine", izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH koji su opetovano inzistirali na potrebi borbe protiv korupcije suzdržano su reagirali na Budimirovo uhićenje uz konstataciju kako nitko nije iznad zakona.

Ukoliko Budimir bude sudski procesuiran u parlamentu BiH može se pokrenuti postupak njegove smjene.

Uvjet je da takav zahtjev pokrenu dvije trećine zastupnika u Zastupničkom ali i u Domu naroda entitetskog parlamenta a konačnu odluku o smjeni nakon toga donosi Ustavni sud FBiH.

(Hina)