UHIĆENJA I U MOSTARU Četiri osobe uhićene u akciji SIPA-e, pripremano i ubojstvo

UHIĆENJA I U MOSTARU Četiri osobe uhićene u akciji SIPA-e, pripremano i ubojstvo
Ilustracija/Hercegovina.info

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas suna području Trebinja, Foče, Brčko distrikta BiH i Mostara, realizirali operativnu akciju  i izvršili pretres stambenih objekata, osoba i pokretnih stvari na sedam lokacija, priopćeno je iz SIPA-e.

Uhićene su četiri osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile kaznena djela “Organizirani kriminal“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, „Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene“ i „Pranje novca“, propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, zatim kazneno djelo „Pripremanje kaznenog djela“, u vezi sa kaznenim djelom „Ubojstvo“, propisana Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te kazneno djelo „ Krivotvorenje isprave“, propisano Kaznenimzakonikom Republike Srpske. Uhićene osobe će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predane postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i to: mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama, laptopi, računala i određena dokumentacija.

Operativna akcija je realizirana po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, Policijom Brčko distrikta BiH i Ministarstvom unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta otvorenih u Tužiteljstvu BiH nakon dešifriranja kriptiranih aplikacija, koje su pripadnici organiziranih kriminalnih grupa u regiji koristili kao sredstvo komunikacije.