Udruga BH novinari osudili Cerićeve istupe i govor mržnje

...usmjerene protiv nekolicine sarajevskih medija, organizacija civilnog društva i pojedinaca koji su komentirali odluku ministra obrazovanja Emira Suljagića o tretiranju ocjena iz vjeronauke u školama Kantona Sarajevo.

-Negiranje pluralizma mišljenja, oduzimanje prava na iznošenje osobnog stava, javno linčovanje i proglašavanje islamofobima Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih drugih koji ne misle kao reis Cerić i krug imama okupljenih oko njega, nezapamćen su primjer govora mržnje u javnom prostoru ističu iz Udruženja te to smatraju kao izravan atak i na osnovna ljudska prava građana i demokratske vrijednosti bh. društva, u kojem svoj značajan udio imaju i vrijednosti islama kao vjere tolerancije, uvažavanja i prihvaćanja drugog i drugačijeg.

Posebno smo zabrinuti zbog prijetnji i uvreda koje su reis Cerić, imami i muftije izrekli na račun novinara Oslobođenja, Dana, Federalne televizije, Radio Sarajeva i portala Depo.

Bit će kobno za medijske slobode u BiH i pravo na slobodno iznošenje stavova i komentara u javnosti ukoliko se neistomišljenici i 'neposlušni' urednici budu proglašavali mrziteljima islama, a stupanj odanosti najnovijem političkom pohodu poglavara IZ u BiH kao mjerilo (ne) podržavanja genocidne politike-ističe se u priopćenju te poziva Sabor Islamske zajednice u BiH, Rijaset i sve druge institucije ove vjerske zajednice da iskoriste svoje ovlasti i zaustave širenje netolerancije u bh. javnom i medijskom prostoru, a raspravu o budućnosti vjeronauke u školama vode u okvirima zakona i nadležnih institucija države.