UDARAJU AMERIČKE SANKCIJE Ugašen račun SDS-a iz Republike Srpske

Milan Miličević

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, potvrdio je za Nezavisne novine da je bankovni račun ove stranke jučer službeno ugašen, kao posljedica sankcija SAD, točnije Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD.

"Danas je račun službeno ugašen, javili su mi iz tajništva. Mogu potvrditi to"; kazao je Miličević za Nezavisne novine.

Slijedi, rekao je, pravna borba da se račun ponovo aktivira, ali slijede i posljedice u finansijckom smislu za SDS.

"Ako je politički subjekt bez računa, njegovo poslovanje i financiranje je značajno ugroženo. Mi smo, poštujući zakon funkcionirali na taj način, a sada se onemogućavaju financijski transferi, iz lokalnih proračuna, stranačkog i svega ostalog. Dakle radi se o očiglednom financijskom problemu, ali ponavljam, ne političkom, jer ćemo mi nastaviti da radimo i politički djelujemo", rekao je Miličević.

"Iskoristili smo pravna sredstva, uložili smo žalbe banci, Agenciji za bankarstvo, Ombudsmanu, jer su na ovaj način ugrožena zajamčena prava. Sada idemo u pravnu proceduru i tražimo mogućnosti da taj račun otvorimo na legalan način ponovo", dodao je predsjednik SDS-a.

Podsjećanja radi, SDS je pod američkim sankcijama od 2004. godine, a pod istim sankcijama su i brojni funckioneri SDS-a.