UDAR NA DŽEPOVE Cijene u prosincu 6,5% veće nego godinu ranije, pritom zabilježeno 510 nepravilnosti oko marži i formiranja cijena

Poskupljenje cijena / trgovina
Hercegovina.info

Inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine od travnja do prosinca 2021. godine izvršili su 1.982 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži u FBiH. U nadzorima je evidentirano 510 nepravilnosti, od kojih 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja za koje su subjektima nadzora izdate upravne mjere - rješenja o oklanjanju nedostataka.

"Od ukupnog broja, županijske uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanse, Posavske, Tuzlanse, Zeničko-dobojske, Bosanskopodrinjske, Zapadnohercegovačke, Županije Sarajevo i Hercegbosanske, kao i inspekcijski organi pri nadležnim ministarstvima u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji su, prema dostavljenim informacijama, izvršili ukupno 1.643 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je utvrđeno ukupno 410 nepravilnosti, od kojih 213 prekršaja", piše Fena.

Inspektori Federalnog tržišnog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 339 nadzora, u okviru kojih je utvrđeno 100 prekršaja, a što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u iznosu 106.400 KM.

Navedeno je da prosječan udio zabilježenih nepravilnosti na području FBiH iznosi oko 26 posto, odnosno kod manje od trećine kontroliranih subjekata. U nekim od županija se udio odstupanja od maksimalne visine marži kreće u rasponu od 35 do 53 posto.

Kontrole se vrše kontinuirano, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine maži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, donesenim u travnju 2021. usljed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda prouzročenih dominantno vanjskim faktorom, odnosno značajnim porastom nabavnih cijena iz uvoza.

Prema informaciji Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena za mjesec prosinac 2021., potrošačke cijene u FBiH su u prosjeku u prosincu porasle za 0,8 posto u odnosu na studeni, te za 6,5 posto u odnosu na prosinac 2020. (godišnja inflacija).