FOTO  UČENICI DARIVALI KRV U LJUBUŠKOM "Osjećam unutarnju potrebu da pomognem drugima, barem na ovaj način"

Darivanje krvi u Ljubuškom
Hercegovina.info

Danas je u prostorijama Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića u Ljubuškom, u organizaciji Crvenog križa Ljubuški i Transfuzijskog centra SKB Mostar, uspješno održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. „Ova hvalevrijedna inicijativa trajala je puna dva sata, a njoj je pristupilo 37 osoba, mahom učenika. Od tog broja, dragocjenu tekućinu koja život znači, darovalo je čak njih 31“, potvrdili su za Hercegovina.info iz Transfuzijskog centra.
 
Darivanje krvi je izuzetno pozitivno djelo koje spašava živote i pokazuje humanost. Osim što pomaže zajednici osiguravajući opskrbu krvi, darivanje krvi može donijeti i zdravstvene prednosti donatorima, potičući redovito praćenje njihova zdravlja.

Darivanje krvi u Ljubuškom
 
Danas je krv prikupljana među učenicima, a velika većina njih se prvi put upustila u ovu plemenitu aktivnost. Za mnoge od njih, darivanje krvi bila je potpuno novo i nepoznato iskustvo, zbog čega su osjećali uzbuđenje i znatnu dozu straha. Ovaj strah obično proizlazi iz nedostatka iskustva i nesigurnosti u vezi s samim postupkom. Unatoč tim početnim strahovima, učenici su hrabro odlučili pružiti svoj doprinos, a to svakako zaslužuje divljenje i podršku.
 
"Ovo mi je prvi put da darujem krv. Tek sam postala punoljetna, tako da do sada nisam imala priliku to učiniti. Mada, da mi se pružila prilika i ranije, vjerujem da bih to učinila bez puno razmišljanja. Osjećam unutarnju potrebu da pomognem drugima, barem na ovaj način, jer znam koliko je darovanje krvi važno za spašavanje života. Možda sam se osjećala mrvicu nervozno, ali znam da je to samo zbog toga jer mi je ovo nepoznato. Kad je sve krenulo, moram priznati da se osjećala mnogo opuštenije nego što sam očekivala. Sad kada je sve prošlo sigurna sam da ću razmisliti o redovitom darivanju krvi i aktivnom sudjelovanju u ovakvim humanitarnim inicijativama jer znam da moj doprinos može značiti ogromnu razliku u nečijem životu. Radujem se budućim prilikama i pozivam i druge da se pridruže ovoj akciji“, izjavila je Petra, učenica Gimnazije Ljubuški.

Darivanje krvi u Ljubuškom
 
Većina učenika našalila se kako daruju krv jer će sutradan dobiti ispričnicu i opravdan izostanak iz škole. Kao da su pronašli savršeni izgovor za produženi odmor, pričali su o tome kako će svoj dan provesti kod kuće, opuštajući se i skupljajući energiju za nove izazove. Naravno, sve ovo je šala, ali bilo kako bilo nije nedostajalo smijeha i pozitivnog duha među učenicima tijekom ove humanitarne akcije. No, važno je za napomenuti da se sutra u srednjim školama u Ljubuškom obilježavaju Dani kruha i plodova zemlje, što zapravo znači da nastave neće biti u onom standardnom obliku. Iz toga možemo zaključiti da ja svaka ona kapljica krvi darovana iz ljubavi.
 
"Ovo danas... pa, iskreno, nisam znao što očekivati. Ali, sada kad je sve gotovo, osjećam se kao da sam postigao nešto veliko. I to je dobra stvar. Osjećam se ponosno jer sam dio ove priče, dio nečeg većeg od samog sebe. Možda se smijemo o izostanku sutra, ali osjećam da su naši izgovori sada postali nevažni jer smo upravo napravili nešto itekako važno. Ovo je bila prilika za nas da budemo bolji ljudi i nesebično pomognemo drugima. Ne mogu dočekati sljedeći put“, kazao je Petar, učenik Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića.

Darivanje krvi u Ljubuškom
 
Magdalena je također jedna od učenica iz Gimnazije koja je hrabro sjela na donatorsku stolicu kako bi dala svoj doprinos i pomogla nekome u potrebi. „Odlučila sam se na ovaj čin jer vjerujem da je svatko od nas u mogućnosti pomoći drugima na različite načine. Darivanje krvi je jedan od najvažnijih načina na koje to možemo učiniti. Osjećam se ponosno što sam mogla biti dio ove akcije“, izjavila je.

Darivanje krvi u Ljubuškom
 
Istovremeno s učenicima ovoj su se plemenitoj akciji odazvali i neki od profesora koji su odlučili pomoći drugima ali i pokazati primjer učenicima. „Uvijek sam poticala svoje učenike na altruizam i brigu o drugima, a danas sam odlučila slijediti vlastiti savjet. Darivanje krvi je prilika da damo nešto dragocjeno onima koji to najviše trebaju. Ponosna sam na njih, ali i na sve nas koji smo danas ovdje. Nadam se da će naša gesta inspirirati i druge da se uključe u humanitarne aktivnosti i pokažu koliko mala doza solidarnosti može napraviti veliku razliku. Danas smo svi postali dio veće priče o brizi i podršci i to je predivno“, zaključila je profesorica Kristina.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.