UBOJSTVO KOJE JE POTRESLO BIH Potvrđena optužnica protiv automafijaša koji se terete za likvidaciju policajaca

Adis Šehović Davor Vujnović
Avaz

Županijski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Sarajevske županije protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog ubojstva policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, potvrdila je glasnogovornica Tužiteljstva Azra Bavčić.

Optužnica koju je 7. prosinca podiglo Tužiteljstvo Sarajevske županije, tereti optužene da su 26. listopada 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko četiri sata i 20 minuta, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu, piše BHRT.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je nakon nekoliko sati podlegao. Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužiteljstva Sarajevske županije u suradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i istražiteljima MUP-a Sarajevske županije.

U istrazi su intenzivno sudjelovali i dali doprinos u rasvjetljavanju kaznenog djela Federalna uprava policije, Uprava za organizirani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine. 

U predmetu su postupajuće tužiteljice poduzele više od 2.500 radnji dokumentiranja i dokazivanja. Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila 'seat leon', kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci a koji su pronađeni zakopani na Palama na području Republike Srpske.

Saslušano je i oko 500 osoba. Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.

Ostvarena je suradnja sa EUROPOL-om i NTERPOL-om i sa nadležnim organima sedam država i to - Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom, Njemačkom, Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom i Kanadom.

Neki dokazi su protkrijepljeni i podacima iz aplikacija sky i anom, koje je pribavilo Tužiteljstvo Sarajevske županije putem međunarodne pravne pomoći, točnije, pravosudnih organa Sjedinjenih Država i Francuske.