UBOJSTVO DŽENANA MEMIĆA Određen pritvor Dupovcu i Mutapu

Dženan Memić
N1

Nakon što je Tužiteljstvo BiH na današnjem ročištu zatražilo određivanje pritvora Dupovcu i Mutapu zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike, kao i naročitih okolnosti kaznenog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti, rješenjem Suda određen im je pritvor.

Pritvor je određen zbog opasnosti ometanja istrage ili prikrivanja, odnosno krivotvorenja dokaza, utjecaja na svjedoke i jer je zaprijećena kazna zatvora za ovo kazneno djelo deset godina i viša, pa bi njihov boravak na slobodi mogao rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, piše Detektor.ba.

"Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec, računajući od dana uhićenja, odnosno do 1. ožujka 2021. godine ili do nove odluke Suda", navodi se u priopćenju Suda BiH.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za prometne nesreće Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo (MUP ŽS) i Zijad Mutap otac Alise, djevojke koja je bila s Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhićeni su 1. veljače.

Iz Tužiteljstva BiH je ranije priopćeno da se aktivnosti provode u predmetu na kojem rade duže vremensko razdoblje, a odnosi se na 'kaznena djela organiziranog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u veljači 2016. godine'.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. veljače 2016., nakon teških ozljeda koje je zadobio 8. veljače iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili prometnu nesreću u kojoj je Memić teško ozlijeđen, ali ih je Županijski sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.

Nakon Dženanove smrti, njegov otac i obitelj su organizirali brojne prosvjede, nezadovoljni rezultatima istrage policije i tužiteljstva u Sarajevu.