UBOJICA ZEMUNSKOG KLANA SUTRA SLIJEĆE U BiH O nadležnostima nad Petrićem oglasio se i Okružni sud u Banjoj Luci

sinisa petric zenica
MUP Srbije

Okružni sud u Banjoj Luci oglasio se danas o izručenju BiH zloglasnog Siniše Petrića zvanog Zenica iz zatvora u Španjolskoj.

Petrić je bio plaćeni ubojica Zemunskog klana i navodno desna ruka Luke Bojovića. Sutra bi trebao sletjeti na aerodrom u Sarajevu.

Banjalučki sud detaljno je objasnio po kojem osnovu su oni stvarno i mjesno nadležni za odlučivanje o ovom slučaju, te na koliko godina su mu izrečene zatvorske kazne za brojna kaznena djela koja je počinio.

Iako su iz Suda u Banjoj Luci detaljno obrazložili sve kazne na koje je Petrić osuđivan u sudovima u Subotici, Nišu i Madridu, kao i vrijeme koje je do sada proveo iza rešetaka u tamošnjim sudovima, nije precizirano koliko mu je još ostalo zatvorske kazne da izdržava u BiH, u zatvoru u Foči.

Državljanin Bosne i Hercegovine

Iz Okružnog suda Banja Luka su naveli da se Ministarstvo pravde Kraljevine Španjoske obratilo Ministarstvu pravde BiH zamolnicom za priznanje i izvršenje presude osuđenog Petrića, a koji je državljanin BiH, za premještanje na izdržavanje kazne zatvora u BiH.

"Ministarstvo pravde BiH je putem Ministarstva pravde RS-a zamolnicu proslijedilo Vrhovnom sudu RS-a da odredi mjesno nadležan sud za postupanje, te je Vrhovni sud RS-a rješenjem odredio Okružni sud Banja Luka kao stvarno i mjesno nadležan", navedeno je.

Dodaje se da je 11. veljače 2020. godine Okružni sud u Banjoj Luci – Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, oraganiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala, odlučujući u postupku transfera osuđenog Petrića iz Španjolske u BiH, donio presudu kojom je odlučeno da se priznaje i da će se izvršiti u pogledu odluke o kazni pravomoćna presuda Nacionalnog suda Španjolske od 22. prosinca 2014.godine.

Tom presudom Petrić je proglašen krivim zbog kaznenog djela organizirani kriminal i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i kaznenog djela posjedovanje ratnog arsenala oružja i vatrenog oružja u trajanju od 10 godina. U kazne mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

"Ta djela su kaznena i po domaćem zakonodavstvu i to djelo opisano pod točkom 1. navedene presude je kazneno djelo udruživanje radi vršenja kaznenih djela Krivičnog zakonika RS-a, a djelo opisano pod točkom 2. iste presude je kazneno djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Za ta djela utvrđene su pojedinačne kazne zatvora od pet godina i deset godina, pa je Okružni sud u Banjoj Luci osuđenom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina u koju je utračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru", piše u priopćenju Okružnog suda Banja Luka.

Dodaje se da je molba za priznanje presude Nacionalnog suda Španjolske iz 2014. godine prihvaćena jer su ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, kao i uvjeti iz međunarodnih ugovora.

Preuzete presude stranih sudova

Nadalje, 1. veljače 2023. godine, Okružni sud u Banjoj Luci donio je presudu kojom se preuzima izvršenje pravosnažne presude Okružnog suda u Subotici, Republika Srbija, od 30. srpnja 2007. godine (ispravljene rješenjem istog suda od 4. rujna 2007. godine), u pogledu odluke o kazni osuđenom Petriću.

Precizirane su i sve pojedinačne presude na koje je osuđen Petrić u Subotici sredinom 90-tih godina i to - 13 godina za kazneno djelo teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, potom 12 godina za isto kazneno djelo, zatim dva puta po 15 godina za dva spomenuta kaznena djela teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, zatim šest mjeseci za kazneno djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

"Primjenom odredbi o sticaju izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od petnaest godina, u koju kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počevši od 3. veljače 1994. godine", stoji u odluci suda u Subotici.

Kasnije ga je i Općinski sud u Nišu, u rujnu 2006. godine, osudio za kazneno djelo laka tjelesna ozljeda na kaznu zatvora od jedne godine.

"Primjenom odredbi Kaznenog zakona Jugoslavije i Zakona o krivičnom postupku Republike Srbije, izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina, u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i na dotadašnjem izdržavanju jedinstvene kazne zatvora, počevši od 3. veljače 1994. godine pa nadalje", stoji u odluci suda.

Već u rujnu 2007. godine Petrić je pobjegao iz KPZ-a Sremska Mitrovica.

Prema pisanju srbijanskih medija, Zenica je "slavu" stekao hladnokrvnim i monstruoznim ubojstvima širom Europe.

On je još kao maloljetnik bio član grupe ubojica Marinka Magde, koja je masakrirala 14 ljudi u Vojvodini i Mađarskoj. Petrićeva ekipa je radila za Magdu, pa su u siječnju 1994, za samo jednu noć, u Subotici ubili Milana, Stanu i njihovog sina Daneta Petrića, koji je tada imao samo 11 godina, kao i Veru i Josipa Agatića.

Ubio i 11-godišnjeg dječaka

Magda je upucao oca i majku, tada se pojavio mali dječak, kojem je Siniša rekao da šuti i da se sakrije iza kreveta. Nakon što su pronašli novac i krenuli, Zenica se okrenuo i ubio dječaka. Kada ga je sudac pitao zašto je ubio dijete, Zenica je odgovorio: "Bio sam nešto nervozan te noći". Osuđen je na smrt, ali mu je kazna preinačena na 15 godina zatvora.

Objasnili su da se i u ovim presudama radilo o djelima koja postoje i u domaćem zakonodavstvu, te je Okružni sud Banja Luka osuđenom Petriću također izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od petnaest godina u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u zatvoru u Srbiji, od veljače 1994. godine do rujna 2007. godine kada je pobjegao iz zatvora.

Pojašnjeno je i da su za preuzimanje izvršenja pravosnažne presude suda u Srbiji ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i uvjeti iz Ugovora o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima, zaključenog između Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.