UBIO TRI ŽENE ODJEDNOM Prije 24 godine Mato Oraškić je na sudu likvidirao suprugu, njenu odvjetnicu i sutkinju

mato oraškić

Hrvatska danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene i jednu teško ranjenu u maloj sudnici zagrebačkog Općinskog suda tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine.

Nezapamćeni zločin dogodio se 22. rujna 1999. u maloj sudnici, u kojoj je Mato Oraškić prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković, piše Index

Oraškić, inače policajac Policijske postaje Novi Zagreb koji je zbog sumnje na to da je zapalio kuću ženinih roditelja bio suspendiran, postao je prva osoba u Hrvatskoj osuđena na maksimalnih 40 godina zatvora.

"Ispalio mi je metak u leđa i glavu"

Tog jutra, 22. rujna 1999., oko 9:30 došao je naoružan pištoljem u Palaču pravde. Rasprava je trajala od 9:45 do 10 sati, a kada ju je sutkinja Hvalec privela kraju, Oraškić je izvadio pištolj i zapucao po sudnici, u kojoj se nakon tog krvavog događaja nikada više nije održala rasprava.

Stanka Cvetković jedina je preživjela pokolj. Kasnije je Večernjem listu opisala stravični događaj.

"Kada je sutkinja Ljiljana Hvalec na kraju brakorazvodne parnice u zapisnik izdiktirala 'dovršeno', čula sam kako joj se oteo uzvik iznenađenja. Podigla sam pogled i vidjela pištolj u njegovoj ruci. Repetirao ga je i počeo je pucati. Izbrojila sam osam hitaca, nadala se da će mu se isprazniti pištolj, da neće pucati u mene. No tada mi je prišao. Ispalio mi je metak u leđa i glavu", ispričala je Cvetković.

Nakon pucnjave Oraškić je izašao laganim korakom, kao da se ništa nije dogodilo, te je najprije otišao do obližnjeg WC-a kako bi s ruku oprao tragove baruta. Zatim je, iskoristivši gužvu koja je nastala, napustio zgradu suda.