U ŽZH se od ponedjeljka spajaju razredi, u HNŽ-u smatraju da sada od toga i nema velike koristi

Škola ploča
Hercegovina.info

Po preporuci Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije, od ponedjeljka, 3. svibnja, nastava za učenike svih razreda osnovne i srednje škole ZHŽ-a izvodit će se redovito, odnosno svi učenici će pohađati nastavu svaki dan, razredi će ponovno biti spojeni, ali pod uvjetom da se i dalje poštuju smjernice koje se tiču kontinuirane edukacije nastavnog osoblja i djece, provođenje mjera dezinfekcije i ventilacije prostorija i sprječavanja grupiranja razreda prilikom dolaska u školu, odnosno odlaska iz škole.

Trajanje nastavnog sata ostaje i dalje 40 minuta, kako bi škole imale dovoljno vremena odraditi potrebnu dezinfekciju i ventilaciju učionica, izvijestili su Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a.

Istaknuli su kako se i dalje se ne preporučuju roditeljski sastanci u većim skupinama, kao ni eventualne ekskurzije. 

Iz Ministarstva napominju kako su mjere podložne promjenama ukoliko se situacija pogorša ili poboljša, o čemu će, kako navode, pravovremeno obavijestiti javnost.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji za sada od spajanja razreda nema ništa. Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš kaže kako sada više i nema velike koristi od toga.

Škola ploča

"Mjere koje je donio Stožer na snazi su dva tjedna, što bi značilo do ponedjeljka 3. svibnja. Ima li sada, kada nam stiže kraj godine, smisla sve vraćati na staro, igrati se s djecom i ponovno spajati razrede ne znam. Nakon praznika ne ostaje nam radnih dana. Drago mi je što se smiruje pandemija i što su brojke u opadanju i to je ohrabrujuće. No, da će to nešto utjecati na rad u školi i kvalitetu iskreno ne vjerujem. Vrijeme koje je ostalo do kraja školske godine je prekratko", kaže Lauš.

Ministarstvo se za sada nije oglasilo po tom pitanju.

"Da su nove mjere donesene, već od utorka bi krenuli po novim."

U HNŽ-u su se pripremali i za pogoršanje pandemije.

"Bila je jedna preporuka da učitelji više ispituju, rade s djecom, da bude više osvjena, u slučaju pogoršanja situacije da se spremno za kraj školske godine, što se i napravilo tako da smo spremni. Ponavljam, ne vidim sada smisla za spajanje iako bi prvi bio za to", kazao je Lauš za Hercegovina.info.

Kažimo kako školska godina završavva 13. lipnja, dok za učenike završnih razreda ona će završiti tjedan dana ranije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.