U VIŠE GRADOVA Predstavljeni rezultati istraživanja što sve krije gornji tok Neretve

U VIŠE GRADOVA Predstavljeni rezultati istraživanja što sve krije gornji tok Neretve
Centar za životnu sredinu

Rezultati istraživanja gornjeg toka rijeke Neretve koje je sprovedeno prošle godine tijekom 'Tjedna znanosti' u Ulogu i aktivnosti koje su pokrenute u okviru inicijative za proglašenje zaštićenog staništa 'Neretva' predstavljene su u Sarajevu, Gacku, Kalinoviku i Banja Luci.

U istraživanju koje je organizirao Centar za životnu sredinu u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur u sklopu kampanje 'Sačuvajmo plavo srce Europe' je sudjelovalo više od 50 znanstvenika iz BiH, regije i Europe, a rezultati pokazuju da je na ovom području do sada otkriveno preko 1300 vrsta. Od toga su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu i osam vrsta novih za znanost.

Analizirani fizičko - kemijski parametri vode ukazuju na izuzetnu čistoću vode, te je svrstavaju u I kategoriju kvaliteta. Ove rezultate su prezentirali dr. Gabriel Singer i dr. Špela Borko, koji su ujedno najavili i nastavak istraživanja.

"Tijekom 'Tjedna znanosti' na Neretvi 2022. godine fokusirali smo se na istraživanje velikih razmjera i dobili smo značajne rezultate, koji pokazuju ogromno bogatstvo biodiverziteta. Ove godine želimo ući dublje u specifične istraživačke misije. Bit će još istraživanja biodiverziteta u dolini Neretve, posebno u šumama. Neretva seže u podzemne ekosisteme više od mnogih drugih rijeka. Kraški sliv podržava fascinantan hidrološki sistem, uključujući moćne izvore i pritoke koji nestaju s površine i postaju podzemne rijeke, a koje su ekološki slabo istražene", objasnio je dr. Singer.

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu je istaknula da, uzimajući u obzir sve navedene činjenice i izuzetne prirodne vrijednosti, od Vlade Republike Srpske očekuje proglašenje zaštićenog staništa.

"Tako bi se omogućilo upravljanje ovim područjem na održiv i odgovoran način u skladu sa poštivanjem ovih vrijednosti. Istovremeno, razvojem novih aktivnosti baziranih na odgovornom korištenju zaštićenog područja stvarale bi se nove prilike za razvoj održivog turizma i lokalne zajednice, a Republika Srpska dobit će novo najveće zaštićeno područje koje će značajno doprinijeti povećanju procenta zaštićene teritorije. Trebamo biti sretni i ponosni što još uvijek imamo mogućnost da sačuvamo naše prirodno i kulturno naslijeđe kao zahvalnost prethodnim i zalog za budućnost novih generacija".

Inicijativa za proglašenje zaštićenog staništa 'Neretva', od mosta u Ulogu do samog izvorišta, dio je kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Europe. Kampanju je pokrenula organizacija 'The Nature Conservancy', jedna od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Zamjenik načelnika općine Kalinovik Đorđe Sladoje je rekao da je rukovodstvo te općine zahvalno timu koji je uključen u realizaciju zaštite gornjeg toka rijeke.

"Zadovoljni smo provedenim aktivnostima u proteklih godinu dana, posebno Studijom zaštite koju je izradio Zavod za zaštitu kulturno - povijesnog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske koristeći, između ostalog, i podatke koji su prikupljeni na 'Tjednu znanosti' u Ulogu u lipnju mjesecu 2022. godine. 

Svjesni smo očuvanosti biodiverziteta u ovom dijelu toka rijeke Neretve, raznolikosti flore i faune, kvaliteta same vode i ponosni smo što će baš u Kalinoviku postojati najveće zaštićeno područje u Republici Srpskoj, a nakon proglašenja od strane Vlade Republike Srpske. Samim proglašenjem od strane Vlade stvorit će se mnogobrojni uvjeti za znanstveno - istraživački rad, ali i uvjeti za razvoj turizma u ovom dijelu općine na opće zadovoljstvo“.

U Banja Luci je nakon prezentacije aktivnosti i rezultata istraživanja otvorena i izložba najznačajnijih biljnih i životinjskih vrsta sa Neretve, umjetnice Vanje Lazić. Više o navedenom možete pročitati ovdje.