U VIŠE GRADOVA Predstavljeni rezultati istraživanja što sve krije gornji tok Neretve

Predstavljanje rezultata biodiverziteta gornjeg toka Neretve
Centar za životnu sredinu

Rezultati istraživanja gornjeg toka rijeke Neretve koje je sprovedeno prošle godine tijekom 'Tjedna znanosti' u Ulogu i aktivnosti koje su pokrenute u okviru inicijative za proglašenje zaštićenog staništa 'Neretva' predstavljene su u Sarajevu, Gacku, Kalinoviku i Banja Luci.

U istraživanju koje je organizirao Centar za životnu sredinu u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur u sklopu kampanje 'Sačuvajmo plavo srce Europe' je sudjelovalo više od 50 znanstvenika iz BiH, regije i Europe, a rezultati pokazuju da je na ovom području do sada otkriveno preko 1300 vrsta. Od toga su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu i osam vrsta novih za znanost.

Analizirani fizičko - kemijski parametri vode ukazuju na izuzetnu čistoću vode, te je svrstavaju u I kategoriju kvaliteta. Ove rezultate su prezentirali dr. Gabriel Singer i dr. Špela Borko, koji su ujedno najavili i nastavak istraživanja.

"Tijekom 'Tjedna znanosti' na Neretvi 2022. godine fokusirali smo se na istraživanje velikih razmjera i dobili smo značajne rezultate, koji pokazuju ogromno bogatstvo biodiverziteta. Ove godine želimo ući dublje u specifične istraživačke misije. Bit će još istraživanja biodiverziteta u dolini Neretve, posebno u šumama. Neretva seže u podzemne ekosisteme više od mnogih drugih rijeka. Kraški sliv podržava fascinantan hidrološki sistem, uključujući moćne izvore i pritoke koji nestaju s površine i postaju podzemne rijeke, a koje su ekološki slabo istražene", objasnio je dr. Singer.

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu je istaknula da, uzimajući u obzir sve navedene činjenice i izuzetne prirodne vrijednosti, od Vlade Republike Srpske očekuje proglašenje zaštićenog staništa.

"Tako bi se omogućilo upravljanje ovim područjem na održiv i odgovoran način u skladu sa poštivanjem ovih vrijednosti. Istovremeno, razvojem novih aktivnosti baziranih na odgovornom korištenju zaštićenog područja stvarale bi se nove prilike za razvoj održivog turizma i lokalne zajednice, a Republika Srpska dobit će novo najveće zaštićeno područje koje će značajno doprinijeti povećanju procenta zaštićene teritorije. Trebamo biti sretni i ponosni što još uvijek imamo mogućnost da sačuvamo naše prirodno i kulturno naslijeđe kao zahvalnost prethodnim i zalog za budućnost novih generacija".

Inicijativa za proglašenje zaštićenog staništa 'Neretva', od mosta u Ulogu do samog izvorišta, dio je kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Europe. Kampanju je pokrenula organizacija 'The Nature Conservancy', jedna od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Zamjenik načelnika općine Kalinovik Đorđe Sladoje je rekao da je rukovodstvo te općine zahvalno timu koji je uključen u realizaciju zaštite gornjeg toka rijeke.

"Zadovoljni smo provedenim aktivnostima u proteklih godinu dana, posebno Studijom zaštite koju je izradio Zavod za zaštitu kulturno - povijesnog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske koristeći, između ostalog, i podatke koji su prikupljeni na 'Tjednu znanosti' u Ulogu u lipnju mjesecu 2022. godine. 

Svjesni smo očuvanosti biodiverziteta u ovom dijelu toka rijeke Neretve, raznolikosti flore i faune, kvaliteta same vode i ponosni smo što će baš u Kalinoviku postojati najveće zaštićeno područje u Republici Srpskoj, a nakon proglašenja od strane Vlade Republike Srpske. Samim proglašenjem od strane Vlade stvorit će se mnogobrojni uvjeti za znanstveno - istraživački rad, ali i uvjeti za razvoj turizma u ovom dijelu općine na opće zadovoljstvo“.

U Banja Luci je nakon prezentacije aktivnosti i rezultata istraživanja otvorena i izložba najznačajnijih biljnih i životinjskih vrsta sa Neretve, umjetnice Vanje Lazić. Više o navedenom možete pročitati ovdje.