U utorak će biti imenovan novi mandatar Vlade ZHŽ-a

Prošli tjedan je Skupština izglasala nepovjerenje Vladi Zapadnohercegovačke županije. O razlozima zbog kojih je do toga došlo, kao i daljnjim potezima Skupštine u intervjuu za Večernji list govori Zlatan Jurilj, predsjednik Skupštine ZHŽ-a. Ovom prilikom se osvrnuo i na optužbe za iznude i ucjene koje su mu uputili pojedini članovi Vlade ZHŽ-a, kao i na izjave bivših stranačkih kolega.

Kako je i zašto došlo do izglasavanja nepovjerenja Vladi ZHŽ-a?

Mogu samo reći da dvije prethodne sjednice Skupštine Zapadnohercegovačke županije nisu uspjele i ja kao predsjednik Skupštine sam imao tako neugodan osjećaj jer se vidjelo da Vlada ZHŽ-a nema parlamentarnu većinu. Na prvoj sjednici neki zastupnici nisu bili prisutni zbog čega sam dvojio o ovom potezu, na drugog sjednici je situacija bila još gora te je bilo očito da ne postoji parlamentarna većina. Više puta sam opominjao i napominjao što napraviti. Međutim, gospoda iz Vlade, umjesto da zauzmu stav i zabrinu se, oni su počeli izbjegavati i manipulirati kako se sjednica ne bi održala, što je meni nedopustivo. Ja bih imao krivnju odgovornosti i savjesti da ovo nisam napravio. Samo sam javno obznanio istinu koja teče već šest mjeseci, piše večernji list.

Rekli ste da ste u više navrata i na više načina pokušali spasiti situaciju i dati vremena članovima Vlade da naprave određene poteze. Vidljivo je da Vas nisu shvatili ozbiljno. Kako to komentirate?

Apsolutno se Vlada trebala zabrinuti, vidjeti i preispitati mandate svojih zastupnika. Vratiti ili postaviti parlamentarnu većinu kada je već bilo vidljivo da ju gubi, kako bi ostala legalna i legitimna. Međutim, umjesto toga, počeli su izbjegavati sjednice Skupštine, što je po meni nedopustivo.

Članovi Vlade ZHŽ-a su Vas u neku ruku doživjeli kao izdajnika, jer Vam je skupštinska većina, kako kažu, njihovom zaslugom ukazala povjerenje nakon smjene Vitomira Filipovića. Jeste li mogli funkcionirati u ovakvom okružju?

Zastupnici su bili za mene i digli ruke za moje imenovanje, članovi Vlade nemaju ništa s tim. Nisam se mijenjao niti sam ušao u politiku da budem faca nego da sredimo i stabiliziramo ovo naše područje i da razvijamo našu regiju. Poruke Vlade su očajničke, nemaju nikakve veze s mojim mentalitetom i mojim vođenjem politike. Ali u demokraciji čovjek ima pravo biti nezadovoljan, ima se pravo tužiti, žaliti, očajavati pa i blatiti druge.

Spominjane su i ucjene i iznude koje ste Vi navodno uputili nekim članovima Vlade ZHŽ-a prije sazivanja posljednje sjednice Skupštine. Koliko su ti navodi točni i jeste li možda Vi bili ucjenjivani nakon donošenja ove odluke?

Oni pričaju kojekakve gluposti. Uistinu, imao sam zahtjeve da se novac uloži u pojedine projekte, da se stvara razvojni plan, jer su oni radili sve bez plana i na svoju ruku. Molio sam ih i očajno tražio investiranje u neke projekte za koje su mi bili obećali da će pomoći, međutim, to nisu ostvarili. Na taj način su me prevarili. Volio bih vidjeti bilo koga bilo kad u životu da kaže da sam ja išao pitati bilo što, jer ja sam od 16. godine sretan čovjek, imam sve i imat ću vjerojatno do kraja života. Takvo što mi nikada nije palo na pamet niti za tim imam potrebe. Neću prejudicirati stvar, ali mislim da će oni imati problema s istražnim tijelima zbog određenih dosjea. Potpisao sam i poslao na tužiteljstvo da se neke stvari duboko provjere od institucija. Osobno sam imao nekoliko neugodnih poziva određenih pojedinaca i grubih riječi nakon ove odluke, ali i mnogo više čestitki. Čašćenja, poziva i ručaka zbog ovoga imam toliko da živim još deset godina, ne bih ih mogao sve stići. Izgleda da je ovaj narod već odavno shvatio da nešto ne štima, samo su svi šutjeli. Da sam kao predsjednik Skupštine zakazao, bilo bi me stid živjeti u Širokom Brijegu i ZHŽ-u.

Već ste jednom potpisali zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi ZHŽ-a. Zašto ste tada odustali?


Od samog početka mandata sam bio nezadovoljan. Primjećivao sam mnoge stvari i doživljavao brojne neugodnosti. Ovaj moj mandat je pun jada i ružnih sjećanja. Tada sam potegao pitanje slično današnjem, međutim bio sam dopredsjednik Skupštine i imao sam manje ovlasti. Ova ista današnja gospoda koja misli da je sve ovo šala ni tada nije vjerovala da će do toga doći dok nismo potpisali taj dokument u kojem je stajalo da će dvanaest zastupnika glasovati o nepovjerenju Vladi. Tada me prevario gospodin Božo Ljubić, čovjek kojem to nikada neću oprostiti i zaboraviti, molio me i molio da to ne napravim. Pitao sam zašto, on mi je odgovorio da pružim priliku da dva HDZ-a pregovaraju o preuzimanju vlasti. Međutim, ti pregovori su završili negativno. Imam čistu savjest i tada učinjeno dobro djelo.

HDZ 1990., čiji ste bivši član, oglasio se priopćenjem u kojem navode da ste to napravili iz osobnih razloga i osvete jer se niste našli na izbornoj listi koalicije. Kako komentirate ove izjave?

Da se vratimo stvarnosti, 1996. lista Hrvatskog zajedništva, nekoliko dana prije zaključivanja liste su me molili da idem na tu listu. Vukao sam izborni proces u Širokom Brijegu gdje smo ostvarili sjajan izborni rezultat. Tada ne bismo osvojili niti jedan mandat da nije bilo mene, čovjeka koji ih je uveo u vlast, ti mali štakori koji su hodali po smeću, a danas se izdigli, to ignoriraju i šalju meni poruke. Oni su bili bijedni, bijedni su danas i bit će sutra. Na ovo mogu samo odgovoriti: “Tko to moje ime doziva”. Mogu bez njih lako, ali izgleda oni bez mene nikako.

Izjavili ste da će doći do smjene petorice ministara i predsjednika Vlade. Stoji li ta tvrdnja još uvijek?

To je bila moja politička izjava u onom vremenu odmah nakon sjednice. Međutim, ozbiljno idemo u ponedjeljak u pripremu, a u utorak ću imenovati mandatara ZHŽ-a. Ne bih želio ništa više govoriti o tome hoće li ministri Ivica Gašpar, Božo Zovko i Vjekoslav Čamber ostati u Vladi, sve će biti poznato u utorak. Mislim da slijedi totalna promjena.

Članovi Vlade ZHŽ-a su izjavili da ne priznaju odluku Skupštine. Ako Vi u utorak imenujete novog mandatara, a sadašnja vlada ne bude htjela napustiti svoja mjesta, što dalje?

Imaju ekipe i za te stvari. One su već pripremljene. Dokument Skupštine je pravno valjan, tu nema nitko drugi ovlasti nego ja, ja ću dokument o izboru novog mandatara potpisati u utorak i on se odmah provodi.

Uporno se spornim navodi mandat zastupnika Marina Granića. Prema Poslovniku Skupštine, mora li se on verificirati u Skupštini ZHŽ-a ili je dovoljan potpis Izbornog povjerenstva?

To su podzakonske regulative. Izborni zakon je ustavna kategorija i svaki zastupnik koji je prošao kroz izborni proces je ostvario svoj mandat. Gospodin Granić je bio u Izbornom povjerenstvu, prihvatio mandat, potpisao i dobio certifikat. On je od te minute puni zastupnik Skupštine ZHŽ-a. Položio je prisegu u Skupštini ZHŽ-a. Najprije je on prisegnuo, a nakon toga smo započeli sa sjednicom. Nigdje ne stoji da prilikom prisezanja u Skupštini mora biti kvorum. I da smo mi svi glasovali protiv njegova imenovanja, on bi opet bio zastupnik jer se zna što je ustavna kategorija i na koji način se vrši izbor zastupnika. Također nigdje ne piše da se mora održati kolegij prije sjednice Skupštine, Dnevni red ide na sjednicu i on se usvaja ili ne usvaja.

Spomenuli ste realizaciju nekih projekata koje imate u planu. O čemu se radi?

Kao pilot-projekt smo uzeli općinu Posušje. Radi se o ogromnim projektima u suradnji s Njemačkom. U projekte će biti u početku uključene općine iz Hercegovine, a nakon pilot-projekata se planira širenje prema Bosni. Radi se o projektima obnovljivih izvora energije. Dana 24. kolovoza ponovno dolazi veliko izaslanstvo iz Njemačke. Dok sam ja bio u Njemačkoj i dogovarao ove projekte, oni su mi kopali rupu ovdje u ZHŽ-u.

 

Piše: Marija Medić