U Uskoplju na automobilima ponovo osvanule poruke

uskoplje, grafiti

Dvanaest dana nakon što je u Uskoplju potresao negativan incident u kojem je Adis Pokvić na vlastitoj kući i pet vozila ispisao grafite koje sadrže prijeteće poruke i veličaju genocid, danas su ponovo osvanule poruke na više automobila, ali sa sasvim drugačijom porukom.

Dok su Pokvićevi grafiti imali cilj da izazovu nacionalne tenzije i netrpeljivost, poruke na papirima koje su postavljene danas pozivaju na mir, toleranciju, suživot i zajedništvo i slave našu Bosnu i Hercegovinu.

Danas je u Uskoplju održana sjednica Predsjedništva mladih HDZ-a BiH, a ove poruke se poklapaju s onima koje su oni upravo poslali sa svoje sjednice.

"Predsjedništvo Mladih HDZ BiH odlučno je poslalo poruke mira, tolerancije, zajedništva i međusobnog uvažavanja te se istaknuti da neće dopustiti da negativni primjeri dominiraju u društvu, nego upravo suprotno. Mladi jasno ističu kako daju podršku hrvatskom narodu u Uskoplju i Srednjoj Bosni, ali ne samo hrvatskom narodu, nego svim građanima BiH da uvijek nastojimo očuvati naše vrijednosti i međusobno uvažavanje", kazali su mladi ljudi iz HDZ-a.

Osudili su protekle događaje koji su za cilj imali podizanje tenzija i napetosti i poručili kako mlade osobe ne trebaju biti opterećene negativnim temama iz prošlosti.

Adis Pokvić je policiji priznao da je ispisivao nacionalističke i fašističke poruke na kući i automobilima u Gornjem Vakufu. Uhićen je i pušten da se brani sa slobode, a prijeti mu kazna zatvora od jedne do pet godina zatvora.