U susjedstvu od danas strožije mjere, osim za škole, u Federaciji sve ostaje isto

Koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

Dok će Vlada RH danas predstaviti nove, strožije mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, u Federaciji BiH sve ostaje isto. 

Federalno ministarstvo zdravstva u više navrata je tražilo proglašenje nesreće na području Federacije, no Vlada FBiH isto nije prihvatila. 

Narednih mjera ako bude, one će ići prvo na Vladu FBiH i kasnije u primjenu po Županijama, stajalište je sad Federalnog ministarstva zdravstva, koje više ne želi igrati ulogu onih kojih stalno prijete, a nitko ih ne doživljava. 

Podsjetimo, premijer RH Andrej Plenković najavio je da će nove mjere će trajati do pred Božić, a mogu trajati i dulje budu li to epidemiolozi tražili. Nije htio otkriti hoće li se u potpunosti zatvoriti ugostiteljski objekti, o čemu će više viti poznato danas.

Za one koji eventualno neće moći raditi zbog epidemioloških mjera rekao je da će se naći rješenje. Napomenuo je da su kroz cijelu krizu pokazali da vode računa o privatnom sektoru i poduzetništvu kojima će za očuvanje radnih mjesta do kraja godine biti isplaćeno više od osam milijardi kuna.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je pak da će škole ostati decentralizirane u odnosu na mjere koje će Vlada donijeti danas, jer su u njihovu radu već predviđene sve blaže i oštrije mjere.