U SKLADIŠTU Što bude sa zaplijenjenim automobilima u BiH?

Automobili parking
Ilustracija

U posljednjih 15 godina Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) na području BiH zaplijenila je nekoliko tisuća vozila. Oduzeta zbog carinskog prekršaja, većina ih je u skladištu provela desetljeće.

Uvjeti za prodaju nisu ispunjeni jer su u trenutku oduzimanja bila starija od sedam godina, što je bio zakonski uvjet za uvoz i registraciju u BiH.

Nekoliko stotina starijih i neupotrebljenih vozila poput Golfa, Kadeta, ali i brojnih drugih nalaze se u središnjem skladištu banjalučkog naselja Derviši. Svi oni čekaju odluku nadležnog suda, nakon čega bi UNO trebao pristupiti uništenju, piše RTRS. 

Postupak uništenja vozila posljednji put je izvršen 2021. godine. Tada je uništeno 2.179 vozila.

Na području Republike Srpske oduzetom imovinom na osnovni izvršenih kaznenih djela ili stečenih ilegalnim putem, rukovodi Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske. U ovoj godini na osnovi sudskih presuda zaprimili su 103 slučaja, od čega je 98 motornih vozila.

Agencija oduzetu imovinu može dati u zakup u sladu s njenom namjenom ili ustupiti na korištenje. Tako je nedavno trosobni stan u banjalučkom naselju Starčevica Agencija na korištenje ustupila djeci Doma 'Rada Vranješević'.