U SELIMA ŠIROM RS POLJOPRIVREDNICI PROSVJEDUJU "Ne damo da zaražene životinje ukopavaju i prevoze kroz naša sela"

Republika Srpska,selo,afrička kuga svinja
Micro mreža

U mnogim selima Republike Srpske hara afrička svinjska kuga, međutim, najveći problem je ukop eutanaziranih svinja, jer mještani niti jednog sela ne dopuštaju ukop bolesnih životinja. Građani Petrovog sela jučer su prosvjedovali ispred Gradske uprave Gradiška, a Grad je prihvatio njihov prosvjed s obzirom na to da vodu za piće crpe iz zemlje. Nakon što su na farmi u Petrovom Selu eutanazirane 1283 svinje, sada nastaju još veći problemi, od prijevoza do mjesta ukopa.

Ljubo Jojnović, poljoprivrednik iz Bereka, kaže da će sam transport tih svinja kroz njihovo selo ostaviti prostor za širenje zaraze, piše Micro mreža.

"Ako sada transportiraju te zaražene svinje kroz naše selo, bojimo se da će zaraziti naše svinje. Evo dovoze bager ovdje i evo nasipaju cestu koju prije nisu nasipali, a sad je nasipaju. Blokirali smo cestu i ne možemo dopustiti da te svinje ukopaju u naše selo”, rekao je Jojnović.

Njegov susjed iz Cerovljana Zoran Zrnić koji ima farmu sa stotinjak svinja i kako kaže boji se da će, ako zaraza dođe u njegovo kućanstvo, ostati bez kruha.

“Cijela moja obitelj, supruga, dvoje djece i moji roditelji žive od poljoprivrede i ako ova zaraza dođe kod nas ovdje, ne znamo što će biti, zato se bojimo i ne možemo dopustiti da se te svinje ovdje zakopaju. Sada nas je ovdje 40, ali bit će nas još, jer u Cerovljanima ima oko 50 obitelji koje žive od poljoprivrede“, kazao je Zrnić.

Trenutna situacija također nije bolja, jer su sada na teren izašli i pripadnici Specijalnih jedinica, a građani blokiraju puteve u sve većem broju. 

S mještanima je i predsjednik Mjesne zajednice Cerovljane Novo Milanović koji je došao podržati mještane.

Situacija u Gradišci je zaista teška i institucije će morati pokazati snage, jer su mještani gradiških sela zabrinuti i gdje god se donese odluka da se te eutanazirane svinje pokopaju, bit će velikih problema s lokalno stanovništvo. Napominjemo da je prisustvo afričke kuge svinja potvrđeno na četiri farme u Gradišci, a po svemu sudeći zaraza se širi i gradu na Savi prijeti scenarij iz Semberije, gdje je eutanazirano 12.000 svinja.