FOTO  U sedam hercegovačkih općina bit će investirano oko 2 milijuna franaka

LiNK caritas i općine memorandum o suradnji
Hercegovina.info

Caritas Švicarske i sedam općina i gradova iz Hercegovine potpisali su u srijedu Memorandum o suradnji kojim će se u fokus staviti utvrđivanje temeljnih uzroka koji ograničavaju ekonomski razvoj lokalne zajednice i opću dobrobit, naročito žena, mladih i drugih ranjivih skupina.

Memorandumom će Konjic, Jablanica, Prozor-Rama, Mostar, Stolac, Ljubinje i Trebinje realizirati prvu pilot fazu projekta kojom će se kroz sustavni pristup jačati lokalni kapaciteti u više različitih gospodarskih sektora, poboljšati dijalog i koordinacija među glavnim akterima projekta te osigurati financiranje za niz pilot projekata u spomenutim lokalnim zajednicama, prenosi Fena.

Direktor Caritasa Švicarske u BiH Daniel Bronkal kazao je novinarima kako projekt financiraju vlade Lihtenštajna i Švicarske te kako će Caritas Švicarske, u suradnji s Udrugom za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, raditi na unapređivanju poslovnog okruženja.

Investicija od 2 milijuna franaka

''U razdoblju od 2022. do 2025. godine u ovih sedam općina bit će investirano oko 2 milijuna švicarskih franaka. Možda ovaj iznos zvuči kao mnogo, ali kada se rasporedi na sedam općina veći je naglasak na kvaliteti nego na kvantiteti. Već smo imali dosta kontakata sa svim uključenim lokalnim samoupravama i s privatnim sektorom'', rekao je Bronkal.

Ističe kako su razgovarali o tomu što je potrebno da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, da bi se olakšalo poslovanje za privatni sektor i da bi se privukle investicije.

''Neke općine i gradovi su već malo napredovale na tom putu, ali u svakom slučaju radit ćemo vrlo blisko u želji da zaista napravimo neke pozitivne pomake. Moramo uzeti u obzir i problem migracija, puno ljudi odlazi što je naročito izraženo na teritoriju Hercegovine'', istaknuo je on.

Dodaje kako nije cilj samo kreirati radna mjesta, nego sveukupno unaprijediti odnos između lokalnih samouprava, općina i gradova i građana te poboljšati kvalitetu života.

''Ovaj projekt ne stavlja toliko naglasak na neko veliko ulaganje, nego ima za cilj spojiti lokalne samouprave, odnosno zaposlene u lokalnim administracijama s predstavnicima privatnog sektora u cilju temeljne i konkretne promjene. Naša partnerska organizacija Link već je jako dobro utemeljena na ovim područjima, ima dosta iskustva i vjerujemo da ćemo uz njihovu pomoć uspjeti zaista napraviti neke dobre rezultate'', smatra Bronkal.

Predsjednik Udruge LiNK Tomislav Majić kaže kako također imaju cilj privući i ostale programe koje Caritas Švicarske trenutno realizira u BiH.

''Oni u BiH djeluju 30 godina, a ovo je prvi put da rade na području Hercegovine. Imali su manje projekte u Konjicu i jednom u Mostaru kada su gradili stanove za romsku populaciju. Sada ćemo kao partneri pokušati privući sredstva, odnosno ideje iz drugih programa'', otkrio je Majić.

Projekti do 100.000 maraka

Govoreći o projektu jačanja lokalnih zajednica, naveo je kako će ovih sedam gradova i općina kroz svoje upravljačke strukture moći aplicirati na projekte, nakon čega će, iz drugih programa, pokušati raspisati pozive za mala i srednja poduzeća.

''Morat ćemo bar godinu dana čekati aktivne rezultate na terenu i tada ćemo organizirati zajedničku konferenciju gdje ćemo predstaviti rezultate prve godine. Lokalne zajednice će u prvom pozivu moći aplicirati projekte do 100 tisuća maraka. Pola prihvaćenog projekta financirat će Caritas Švicarske, a pola lokalna zajednica'', pojasnio je Majić.

Gradonačelnik Grada Konjica Osman Ćatić naglašava kako u kontinuitetu nastoje ulagati u biznise i razvijati poduzetništvo.

''Drago mi je da smo odredili određene smjernice u razvoju turizma, prehrane i starih zanata, kao i Mostar i gradovi koji su već izabrani, a koji imaju jako kulturno-povijesno naslijeđe. Drago mi je da smo zajednički radili na izboru oblasti u kojem ćemo dijelu biti prezentirani. Aktivnosti koje se provode bit će zastupljene kroz dva zaposlenika svake lokalne zajednice gdje će proći edukaciju. Nakon toga idemo s izradom projekata i nadam se da ćemo kvalitetno iskoristiti sredstva'', podvukao je gradonačelnik.

Načelnik Općine Ljubinje Stevo Drapić dodaje kako ova općina dugo godina surađuje s mnogim međunarodnim organizacijama te je istaknuo kako im je, kao maloj općini, ovaj projekt od velikog značaja.

''Ljubinje ima nekoliko opcija za projekte i iskorištavanje sredstava. Nismo napravili neki iskorak što se tiče turizma, a na lijepom smo geografskom mjestu, u blizini tri primorja, Dubrovnika, Neuma i Herceg Novog. Nismo turistički potencijal stavili na mjesto koje nam pripada pa razmišljamo u tom pravcu'', otkrio je on kazavši kako imaju ozbiljan potencijal i u energetskoj efikasnosti, odnosno obnovljivim izvorima energije.

Memorandum je potpisan u okviru projekta “Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sustavnu tranziciju u Bosni i Hercegovini” – RAST (2022. - 2025. godine) kojega implementira Caritas Švicarske s partnerskom organizacijom Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.