U šatorskom naselju pronađen 201 migrant, izmješteni su na sigurniju lokaciju

Migranti Krajina
SPS

Služba za poslove sa strancima (SPS) je tijekom petka poduzela operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području Velike Kladuše i izmještanje migranata sa lokacije 'Hipodrom' u privremene prihvatne centre za smještaj migranata. 

Inspektori Službe za poslove sa strancima izvršili su kontrolu kretanja i boravka migranata na lokaciji 'Hipodrom', gdje su zatekli 201 osobu, porijeklom iz Afganistana i Pakistana u improviziranom šatorskom naselju, bez minimuma potrebnih uvjeta za boravak. 

Od navedenog broja, zatečeno je 171 član obitelji, 27 samaca i tri maloljetnika bez pratnje. Služba za poslove sa strancima je obitelji sa djecom izmjestila u privremene prihvatne centre namijenjene za smeštaj ranjivih kategorija Borići i Ušivak, dok su samci smješteni u PPC Miral. 

S obzirom da su tijekom provođenja ovih aktivnosti pronađena tri maloljetnika bez pratnje, obaviješten je nadležni Centar za socijalni rad Velika Kladuša radi pokretanja procedura određivanja starateljstva i daljeg smještaja i zbrinjavanja istih u Centar za djecu i mlade Doboj Istok.

Migrantima će biti pružena adekvatna zdravstvena njega, te će biti provedene procedure u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama. 

Provedena aktivnost je nastavak kontinuiranih operativnih akivnosti Službe za poslove sa strancima na izmještanju migranata iz improviziranih smještajnih kapaciteta u privremene prihvatne centre u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima, priopćeno je iz SPS.