U RS-u se od danas kava pije na otvorenom

U RS-u se od danas kava pije na otvorenom
Ilustracija

U Republici Srpskoj, nakon dva mjeseca, počeli s radom ugostiteljski objekti. Uputstvo su dobili sinoć u 20 sati. Banjalučki ugostitelj Zlatan Tatić rekao je za N1 kako su sadašnje mjere, u odnosu na prvobitne, prihvatljive.

"Gosti prilikom ulaska u moraju imati masku i rukavice, na ulazu im se dezinficiraju ruke. U bašti je dozvoljeno da za stolom sjede po troje. Određeno je mjesto za naplatu, a konobar koji nosi hranu ne naplaćuje već to radi drugi konobar. Između stolova je distanca", rekao je Tatić.

Zbog mjera broj gostiju će biti manji, ali Tatić kaže kako im je fokus sada da počnu s radom i saniraju štete.

"Očekujemo goste da kroz razgovor zaboravimo na ovaj virus", rekao je Tatić.

Iako je bilo polemike da li će se hrana i piće služiti u plastičnom posuđu, na kraju je odlučeno da se služi u normalnom. Uvjet je da se pere u mašini za suđene na temperaturi od 80 stupnjeva.

S obzirom da su mjere stigle kasno sinoć, nisu svi ugostitelji u RS-u uspjeli početi s radom danas. Tako je s onima iz Gradiške koji danas ne rade.

"Šezdeset dana nismo imali nijednog gosta, a svi gosti koji su stranci su otkazali jer nisu mogli doći. Štete ne možemo procijeniti, gledamo da se prilagodimo uvjetima i da naše kapacitete prilagodimo našim građanima i turistima", rekao je Tatić.

On je jedan od rijetkih koji nije morao otpuštati radnike. Nada se da će Vlada RS ispuniti obećanje i pomoći gospodarstvenicima kako je i najavljeno.

Uz poštovanje mjera zaštite u Republici Srpskoj danas počinju da rade ugostiteljski objekti i frizerski saloni, predškolske ustanove, autoškole, privatne stomatološke ambulante, javni prevoz na područnim i entitetskim linijama, priređivači igara na sreću, teretane i fitness centri na otvorenom.

Rad je i dalje zabranjen hotelima, hostelima, bioskopima, kazalištima i dječijim igraonicama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.