U RS-u ne žele migrante, a pomoći će oko kontrole državnih granica

U RS-u ne žele migrante, a pomoći će oko kontrole državnih granica
HUSEYIN ALDEMIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Policijski službenici Republike Srpske (RS) neće dozvoliti kretanje ilegalnih migranata na području tog bh. entiteta bez nadzora, a sve s ciljem zaštite osobne i imovinske sigurnosti građana, zaključeno je na sjednici Koordinacijskog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorija RS-a.

Najavljeno je da će entitetska policija i u narednom razdoblju pratiti stanje ilegalnih migracija i prema ukazanoj potrebi i procjeni, pojačati svoju nazočnost i rad na terenu, te će poduzimati i usmjeravati aktivnosti policijskih službenika.

U skladu s potpisanim Sporazumom, policija RS će, kako je priopćeno, nastaviti pružati pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice i sprečavanja ilegalnih prelazaka, a po potrebi će biti angažiran i dodatni broj policijskih službenika.

- Svi subjekti uključeni u rad s ilegalnim migrantima dužni su nastaviti provoditi sve radnje iz svoje nadležnosti, uz obavezno poštovanje zakona i principa humanosti, kao i do sada – zaključeno je na sjednici uz stajalište da će policija RS nastaviti rad na otkrivanju organiziranih kriminalnih grupa i pojedinaca koji vrše kaznena djela krijumčarenja ljudi.

Konstatirano je da su realizirani svi zaključci Vlade RS, a to su da uz poštivanje zakona i principa humanosti operativno provode aktivnosti sa ciljem praćenja ulazaka, zadržavanja, kretanja migranata i njihovog što bržeg prolaska kroz RS, jer na njenoj teritoriji, uključujući i privatne posjede, ne postoje potrebni kapaciteti i uslovi za smještaj i zbrinjavanje migranata.

Sjednicom Koordinacijskog tijela je predsjedao direktor policije RS Darko Ćulum, a nazočili su predstavnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Uprave policije, te policija Doboj, Banja Luka, Prijedor, Gradiška, Tajništva za raseljene osobe i migracije, ministarstava uprave i lokalne samouprave i financija, Uprave civilne zaštite, Saveza općina i gradova Republike Srpske i Crvenog križa RS.