U RS KREĆE STROŽA KONTROLA IZNAJMLJIVAČA SMJEŠTAJA "Ekonomski podaci ne odgovaraju turističkim statistikama"

Trebinje
Hercegovina.info

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predstavnicima Turističke organizacije Republike Srpske, Republičke uprave za inspekcijske poslove i Porezne uprave Republike Srpske.

"Tema sastanka bila je naplata boravišne pristojbe, te kontrola privrednih subjekata koji, prema prijavljenim pokazateljima posluju ispod praga ekonomske rentabilnosti. Na sastanku je zaključeno da će se u narednom periodu intenzivirati inspekcijski nadzor privrednih subjekata koji posluju u oblasti turizma, uzimajući u obzir da prikazani ekonomski parametri ne prate statističke pokazatelje u oblasti rasta posjećenosti Republike Srpske kao turističke destinacije", priopćeno je iz Ministarstva trgovine i turizma.

Također, razgovarano je i o aktivnostima na izradi zakonskih propisa u oblasti ugostiteljstva i boravišne pristojbe, čijim donošenjem će se dodatno urediti oblast prijave gostiju i nadzora nad ovom oblašću.

U prvih šest mjeseci 2023. godine u Republici Srpskoj zabilježeno je 226.713 dolazaka turista, koji su ostvarili 536.484 noćenja. Od toga su 97.526 dolazaka i 220.435 noćenja ostvarili domaći turisti, a strani 129.187 dolazaka i 316.049 noćenja.

To je za 36 posto više dolazaka, odnosno 38 posto noćenja, nego u istom periodu prošle godine.