U pripremi zakon o zaštiti jamaca

U pripremi zakon o zaštiti jamaca
Izgleda da su vlasti Bosne i Hercegovine odlučile poduzeti nešto po pitanju zaštite kreditnih jamaca.

Europski zakon

Nakon što je Vijeće ministara BiH razmotrilo informaciju o problemima jamaca, s prijedlogom mjera da dug otplaćuju glavni dužnici, Povjerenstvo za financije Zastupničkog doma Parlamenta BiH odlučilo je inicirati promjenu zakona kojim se reguliraju obligacijski odnosi.

- Zakon treba urediti po europskim načelima, prema kojima se odgovornost onih osoba koje dižu kredite uvećava. Kad bismo donijeli takav zakon, više se ne bi moglo događati da glavni dužnik raspolaže ogromnom imovinom, a da mu jamci otplaćuju rate kredita - izjavio je Lazar Prodanović, zamjenik predsjednika Povjerenstva, piše večernji list.

On navodi kako su i Parlament i Vijeće ministara po ovom pitanju učinili prve korake. Prijedlog za rješavanje ovog pitanja sada bi trebali donijeti Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo financija i trezora BiH.

Inicijativa udruga

Udruge za zaštitu jamaca BiH već ranije su zatražile od vlasti BiH ukidanje kreditnog jamstva zbog zastrašujuće činjenice da čak 200.000 građana vraća tuđe kredite. Prevareni jamci pravdu moraju tražiti na sudu, i to kroz građanske parnice, što je skup i dugotrajan proces. No, Prodanović tvrdi da će ugovore koji su do sada potpisani između banaka i jamaca biti veoma teško poništiti. - U biti, jamci su morali biti informirani o svojim obvezama - dodao je Prodanović.

Predsjednik Upravnog odbora Agencije za bankarstvo Federacije BiH Haris Ihtijarević smatra da treba ukinuti postojanje jamaca prilikom uzimanja kredita i da se krediti mogu i moraju uzeti uz davanje hipoteka, uzimanjem polica osiguranja, itd. S druge strane, bankari ukazuju da bi ukidanje kategorije jamca povećalo kreditni rizik, a time i poskupjelo kreditne plasmane.