U PRETISU "ŠIŠTI" Novalićeve kćerke nastavile očevim stopama

Fadil Novalić
Fena/unisgroup.ba

Duže od tri godine traje istraga Tužiteljstva Županije Sarajevo o tome koliko su novca Fadil Novalić i Nermin Džindić, bivši premijer FBiH i bivši ministar energetike, industrije i rudarstva, izvukli iz tvrtke "Pretis" Vogošća preko nekadašnje zajedničke tvrtke ovog dvojca "Termo Metal Resist" (TMR).

U međuvremenu više izvora je za Fokus potvrdilo da sada s “Pretisom” posluje i firma “Thermaco”, koju su u listopadu 2019. godine registrirale njegove kćerke Ada Mulahasanović, Naida Muslim i Azra Novalić.

Fadil Novalić
"Firma kćerki Fadila Novalića „Thermaco“ registrirana je na adresi Igmanska bb, a ustvari to je isti prostor u kojem je bila firma „Termo Metal Resist“ (TMR), u kojoj su većinski vlasnici, među ostalima, bili Fadil Novalić i Nermin Džindić, bivši ministar energetike, rudarstva i industrije. Pričalo se da je TMR prodan, pa ugašen, ali što god da je bilo s tom firmom i pod kojim god uvjetima je poslovala, jasno je da iza nje stoji Novalić koji je u bliskim odnosima s direktoricom „Pretisa“ Almirom Zulić i koja omogućava ili TMR-u ili sad „Thermacu“ da na štetu „Pretisa“ prodaje ovoj kompaniji svoje proizvode" priča naš izvor portala Fokus.

U začaranom krugu prstena za granate

Iz Tužiteljstva Županije Sarajevo  na detaljan upit Fokusa o istrazi o poslovanju TMR-a, ali i suradnji „Pretisa“ i „Thermaca“ koji je u vlasništvu Novalićevih kćerki dobili smo šturi odgovor.

"Cijeneći navode Vašeg upita od 9. 6. 2023, obavještavamo Vas da Tužiteljstvo KS kontinuirano i intenzivno provodi zakonom propisane radnje s ciljem donošenja ispravne i zakonite tužiteljske odluke. Zbog prirode postupka Tužiteljstvo KS u ovom momentu ne može davati više informacija – naveli su. Sličan odgovor na ovo pitanje daju već tri godine, a epiloga nema.

Suradnja između „Pretisa“ i firme Novalićevih kćerki, a iza koje, tvrde naši izvori, ustvari stoji njihov javnosti poznatiji otac, odvija se na način da se u njihovoj hali koja se nalazi odmah do „Pretisove“ u Vogošći proizvodi prsten za haubičku granatu, za što naši izvori tvrde da se većina nezakonitih radnji odvija pod okriljem noći i na štetu „Pretisa“.

"Kada bi netko došao u dva-tri sata ujutro, onda bi mogao vidjeti kako iz TMR-a ili „Thermaca“ u „Pretis“ dolazi viljuškar koji natovari bakarnu špenu (strugotine metala) neophodnu za izradu prstena za haubičku granatu i odvozi taj repromaterijal besplatno. Onda oni nama isporuče taj prsten koji je jako loše kvalitete, jer ga moramo ponovo obrađivati, a duplo je skuplji od onog koji smo ranije nabavljali iz Srbije i koji nismo morali obrađivati. Znači, firma koja je itekako povezana s Novalićem odvuče iz „Pretisa“ besplatno bakarni otpad, od nje pravi prsten i onda nama skupo prodaje taj proizvod. Znači, taj prsten je začarani krug, a da vam kažem, 15 puta kad pretopite nešto, to više nije kvalitetno" ogorčeno pričaju naši sugovornici.

Fadil Novalić

Da se mutne radnje događaju „u gluho doba“ u „Pretisu“, govore i dokumenti datirani u ovoj i prošloj godini, u koje je Fokus imao uvid, a u kojima je evidentirano da viljuškari iz susjedne firme, odnosno one u kojoj su smješteni TMR ili „Thermaco“ dolaze po bakarnu špenu bez ikakve narudžbenice i iz jedne firme u većinskom državnom vlasništvu voze je u privatnu firmu.

Špena je odvezena u TMR, kao i jedna košara mesinganih čahura bez otpremnice.
Viljuškarist iz TMR-a odvezao je dva puta bakarnu špenu i reslove bez otpremnice.
Viljuškarist iz TMR-a izvezao otpadnu bakarnu špenu količine 1.100 kilograma, a nije dostavio otpremnicu – samo je dio navoda iz dokumenata koje ima i menadžment „Pretisa“, a koji su u posjedu Fokusa.


Uspon sestre i brata Zulić

U jednom od dokumenata navodi se i to da je odvoz repromaterijala iz „Pretisa“ bez narudžbenice u susjednu firmu nezakonit, te se traži ispostava narudžbenica pri odvozu bakarne špene iz „Pretisa“ na adresu na kojoj su registrirani i „Thermaco“ i TMR.

Fadil Novalić
Da bi situacija u vezi s odnosima „Pretisa“ Vogošća i firme TMR koja je bila u vlasništvu Novalića i Džindića bila jasnija, treba podsjetiti da je ta firma poslovala godinama s „Pretisom“, o čemu je detaljno pisao Žurnal i procjene su da je u tom poslu TMR izvukao iz „Pretisa“ najmanje milijun maraka.

Skandalozno je što je u to vrijeme Novalić bio na čelu Vlade FBiH koja je većinski vlasnik „Pretisa“, a Džindić ministar čije je ministarstvo bilo direktno nadležno za firme namjenske industrije među kojima je i „Pretis“.
Na koji način su Novalić i Džindić „poklopili“ ovu kompaniju namjenske industrije i faktički je pod direktnom kontrolom držali osam godina zbog vlastitih interesa govori i podatak da je Almira Zulić, sestra nekadašnjeg Džindićevog suradnika u njegovom kabinetu Almira Zulića, dovedena na čelo „Pretisa“, a njen brat je u međuvremenu postao direktor TTU „Energetik“ Tuzla, firme koja posluje u sklopu Elektroprivrede BiH.

Kako je Zulić proteklih godina upravljala „Pretisom“ govori podatak da Uredu za reviziju FBiH nije htjela dostaviti dokumentaciju i nije dozvoljavala da se obavi revizija za 2019. i 2020. godinu.

Kada su revizori uspjeli ostvariti svoje zakonsko pravo da izvrše reviziju, poslovanje u „Pretisu“ ocijenili su za obje godine negativnom ocjenom, o čemu je Fokus već pisao.

Oba izvještaja vrve od upozorenja na nezakonitosti i loše stanje u „Pretisu“, ali ni Vlada FBiH ni Parlament FBiH ne poduzimaju ništa.

Fadil Novalić
U međuvremenu, tvrde naši sugovornici, direktorica „Pretisa“ nastavila je s raznim mahinacijama u firmi, pa joj se na teret stavlja da je dovela veliki broj nekompetentnih radnika za posao u ovoj firmi namjenske industrije koji se faktički „sudaraju“ jedni s drugima, a nitko ne zna šta im je posao.

Fadil Novalić

"Problem je i što je kupljeno oko 40 strojeva, a samo sedam od toga broja radi. Ne znamo na koji način i za koliko novca su ti strojevi kupljeni, ali postoje indicije da su kupljene od firme iz Tuzle koja je vlasništvo direktoričinog brata. Uzimani su i strojevi iz TMR-a koji izgledaju tako da se bolji mogu naći na otpadu. Direktorica nikoga od radnika ne obavještava o planovima za firmu, a znamo za negativne revizorske izvještaje, ali zato se ona sastaje s bivšom ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, za koju smo čuli da hoće da se uključi u posredovanje ili na neki drugi način u prodaju proizvoda “Pretisa”, kažu naši izvori koji terete Zulić.
O svim ovim navodima, kao i o tome da nam otkrije što je uradila na otklanjanju nepravilnosti i nezakonitosti koje su utvrdili revizori tražili smo putem e-maila očitovanje od direktorice „Pretisa“ Almire Zulić.

Umjesto odgovora ona nam je zakazala sastanak u „Pretisu“.

Obavijestili smo direktoricu da nismo u mogućnosti doći na sastanak i da nam trebaju njeni pisani odgovori, no ni nakon 20 dana nismo ih dobili.

Promjene ili će biti sjaši Kurta da uzjaše Murta?

I dok neodgovaranje na novinarski upit direktorice koju su postavili Novalić i Džindić na čelo „Pretisa“ i nije neko iznenađenje, ono što ne ulijeva optimizam u promjene je ponašanje Vedrana Lakića, ministra energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

Osim što Lakić nije odgovorio na naš upit poslan prije više od 20 dana, ignorirao je i poruku koju smo mu uputili u kojoj smo ga podsjetili na naša pitanja i obvezu poštivanja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Inače, u našem upitu Lakića smo upoznali s navodima naših izvora u vezi s događanjima u „Pretisu“ i pitali ga hoće li provjeriti te navode.
Pitali smo Lakića je li on u prijateljskim odnosima s Almirom Zulić iz studentskih dana, te kako komentira navode naših izvora da je direktorica „Pretisa“ nakon njegovog imenovanja organizirala svojevrsno slavlje, navodno zbog očekivanja da će podržati njen ostanak na poziciji direktorice.

Bez odgovora ostao je i naš upit o događanjima u „Pretisu“, te komentar o svim u ovom tekstu iznesenim navodima, a koji smo uputili članici Nadzornog odbora u toj kompaniji Mevlidi Ćatović.

S druge strane, u Uredu za reviziju FBiH nisu optimisti da se katastrofalno stanje u „Pretisu“ koje su ustanovili revizijom za 2019. i 2020. godinu poboljšalo.

Direktor Ureda za reviziju FBiH Dževad Nekić za Fokus kaže da, nakon što su 2021. godine objavili negativne izvještaje za „Pretis“ Vogošća, reviziju nisu više ni radili jer, kako kaže, „nema svrhe trošiti resurse Ureda“.

"Nema smisla sad ponovo raditi reviziju ako su utvrđene značajne nepravilnosti i data negativna mišljenja. Nema svrhe ni da pokušamo, jer ako nisu otklonjene nepravilnosti, uzalud trošimo resurse. Pogledajte u izvještaju za „Pretis“ Vogošća samo koliko smo utvrdili zaduženja, gdje kažemo kolike su obaveze, koliko izdate garancije, koliki je dug. Imate jednu situaciju da su obveze u to vrijeme premašile njihova potraživanja i da je bila upitna njihova solventnost u tom momentu. Bilo bi dobro da je Vlada FBiH pokrenula neke aktivnosti, ali ja sumnjam da su se ti problemi i nedostaci tek tako preko noći mogli riješiti " kaže Nekić za Fokus.

U vrijeme vladavine Novalića i Džindića u javnost su stalno plasirane informacije kako „namjenska industrija u FBiH cvjeta“.

No, svi službeni i neslužbeni podaci o poslovanju firmi iz te oblasti koja uistinu ima potencijala, ali uz zakonito poslovanje i bolje upravljanje, govore suprotno i svjedoče o tome da su od firmi namjenske industrije u FBiH koje su u većinskom vlasništvu FBiH koristi najviše imali privilegirani pojedinci.

Revizorski izvještaji za firme namjenske industrije u FBiH pravi su materijal za tužiteljstva i svojevrsne „optužnice“ protiv odgovornih koji su nekadašnje gigante, među kojima su i „Zrak“, „Binas“, „Vitezit“, doveli ili do ruba ili do potpune propasti.

Nova vlast najavila je skore smjene i u upravljačkim strukturama firmi namjenske industrije u FBiH, a brzo će se vidjeti hoće li promjene biti istinske ili će, kao mnogo puta do sada, kod smjene protagonista vlasti i moći biti primijenjen recept po principu „sjaši Kurta da uzjaše Murta“.

Fadil Novalić