U PONEDJELJAK ISPLATA Prosječna mirovina sada iznosi 674 KM

Umirovljenici Trebinje
Hercegovina.info

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je početak isplate svibanjskih mirovina, prvih mirovina nakon izvanrednog usklađivanja mirovina koje će se od mjeseca svibnja trajno isplaćivati svim umirovljenicima u Federaciji BiH.

“U razgovoru s umirovljenicima odmah s početka preuzimanja mandata upoznati smo s njihovim neodobravanjem donošenja odluke o izvanrednom usklađivanju mirovina koju je prethodna Vlada donijela bez konzultacija s njima. Mi smo imali razumijevanja za njihove prigovore i u skladu s analizama Fonda mirovinsko – invalidskog osiguranja i našim analizama u Ministarstvu predložili smo Vladi revidiranje odluke iz travnja, što je Vlada prihvatila i u drugoj polovini svibnja donijela Odluku kojom je izvršeno usklađivanje mirovina za 2023. godinu počevši odmah od mjeseca svibnja”, podsjetio je resorni ministar Delić, navodeći da je ovo povećanje trajno, kao i da će već se početkom naredne godine raditi redovno, ali i izvanredno usklađivanje mirovina, prenosi Fena.

Shodno ovom izvanrednom usklađivanju mirovina, najniža mirovina za svibanj iznosi 538,27 KM, zajamčena 642,40 KM, dok je najviša mirovina 2.626,42 KM. Najveći broj umirovljenika, njih 358.471 korisnici su prosječne mirovine koja sada iznosi 674,68 KM. Za mjesec svibanj mirovina će biti isplaćena za 436.337 korisnika, a iz Fonda mirovinsko – invalidskog osiguranja isplatit će se oko 260 milijuna KM.

Početak isplate mirovina preko jedinstvenog računa trezora Federacije BiH najavljen je za ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.