U politiku ušli bez ičega pa za par godina postali pravi milijunaši

Fahrudin Radončić

... a među njima je 50-ak dužnosnika s pojedinačnom ušteđevinom većom od 2,5 milijuna eura.

Brojni političari, navodi CIN, uspjeli su za vrijeme obnašanja dužnosti steći nekretnine, ušteđevinu, vozila i dionice unatoč tome što je svaki šesti stanovnik Bosne i Hercegovine nezaposlen, a bruto društveni dohodak vrlo nizak. Od 160 političara koje je CIN istraživao, njih gotovo sto su kandidati na listopadskim izborima za neke od dužnosti na kojima se plaće kreću od 1.300 do 3.500 eura.

"Njih 51 su napisali da imaju ušteđevinu i da taj iznos prelazi pet milijuna maraka, pri čemu je najmanje polovini iz te skupine ušteđevina neprestano rasla. Nekolicina je u politiku ušla bez imovine, ali su za 10-12 godina bavljenja politikom stekli i po 3-4 stana, skupocjene automobile te ušteđevinu koja prelazi 50.000 eura", rekla je na konferenciji za novinare glavna urednica CIN-a Renata Dragić Radić.

CIN se odlučio prikupiti podatke o imovini političara nakon što je Sud BiH, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka, zabranio javnu objavu njihovih imovinskih kartica, koje su se nalazile na internetskim stranicama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Prema podacima CIN-a, među najbogatijim političarima u BiH su čelnik Saveza za bolju budućnost, medijski tajkun Fahrudin Radončić, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović, koji je trenutačno u pritvoru zbog sumnji u brojne financijske malverzacije, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i njegov stranački kolega Gavrilo Bobar te predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Radončić je 2012. godine prodao medijsku tvrtku Roto Avaz bivšoj supruzi Azri za oko 100 milijuna eura, Lijanović je prijavio imovinu vrijednu oko 7,5 milijuna eura, dok Dodik ima stanove i kuće u Republici Srpskoj, ali i u Beogradu i drugdje u Srbiji. Bobar, vlasnik više poduzeća, ima zgrade i stanove na mnogim lokacijama, od Republike Srpske do Londona i otoka Svetog Stefana, a prvi čovjek SDP-a Lagumdžija ima stanove u Sarajevu i Dubrovniku te poslovne prostore i vikendicu.

HINA