U ove četiri hercegovačke općine, više je umirovljenika nego zaposlenih

Umirovljenici na klupi
Z. Lojpur/Hercegovina.info

Prirodni priraštaj, odnos natalitet i mortalitet, odnos zaposlenih i nezaposlenih, odnos zaposlenih i umirovljenika, samo su neki od odnosa u većem dijelu istočne Hercegovine koji imaju neslavan rezultat. Više umirovljenika nego zaposlenih, podatak je, ovih dana, aktualan u Bileći, Ljubinju, Nevesinju i Berkovićima.

Nekadašnji bilećki giganti poput 'Kovnice', 'Bilećanke', 'Mlina' itd., danas su samo lijepa uspomena na rad i redovna primanja, a nekadašnji radnici mahom su umirovljenici. Stari žive od starih vremena, a mladi daleko od Bileće. Zato i jeste podatak da na 2 733 umirovljenika, dođe 2221 zaposleni.

Načelnik ove općine Veselin Vujovićzabrinuto govori o cijelokupnoj situaciji, plašeći se da bi ovo polako mogla postati općina staraca.

U Ljubinju slična slika. Samo manje ljudi. Umirovljenika je 960, a zaposlenih 614. I Ljubinjci pamte tvornice i ne osuđuju sve koji žele otići odavde. Trbuhom za kruhom. Sa tim se slaže i ljubinjski načelnik Stevo Drapić.

Najtužnija situacija je u Berkovićima, koji su svaki dan sve manje naseljeni. Bez izgleda i prilike da će se nešto promijeniti. Načelnik Berkovića Nenad Abramović, ističe da su svjesni da se broj stanovnika smanjuje i da to utiče na sliku općine.

Da nije sve tako crno, pokazuju Gacko i Trebinje, kao pozitivni primjeri. Gacko sa 1712 zaposlenih, a Trebinje 1625 više zaposlenih nego umirovljenika.

Činjenica je da Trebinje postaje centar ovog dijela države. Međutim, ovakvim tempom, ostale općine će se raseliti, bez dobivene šanse da ljudi ostanu u svojim rodnim mjestima, da dobiju posao, žive u ulažu u razvoj malih općina.