U NAS NEVIĐENO Bivši predsjednik Francuske ide u zatvor jer je obećavao posao za informacije

U NAS NEVIĐENO Bivši predsjednik Francuske ide u zatvor jer je obećavao posao za informacije

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, na vlasti od 2007. do 2012., osuđen je u ponedjeljak na tri godine zatvora, od kojih dvije uvjetno i jednu bezuvjetno, zbog korupcije i trgovine utjecajem, čime je postao drugi šef države osuđen u Petoj francuskoj republici nakon Jacquesa Chiraca 2011, javlja Hina.

Bivšem francuskom predsjedniku i dvojici suradnika suđeno je zbog pokušaja podmićivanja. Sarkozy je pokušao podmititi dužnosnika Gilberta Aziberta poslom u Monacu ako mu otkrije detalje kriminalne istrage o njegovoj političkoj stranci. Azibert i bivši Sarkozyjev odvjetnik Thierry Herzog također su osuđeni na tri godine zatvora.

Slučaj se temeljio na snimkama razgovora Herzoga i Aziberta koje su istražitelji snimili tijekom istrage o sumnjivim uplatama Sarkozyjevoj kampanji 2007. od nasljednice poslovnog carstva L'Oreala Liliane Bettencourt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarkozyja čeka još jedno suđenje koje bi trebalo početi 17. ožujka. U tom postupku sumnjiči ga se da je nenamjenski trošio novac za svoju kampanju 2012. godine kad je izgubio izbore, piše BBC.

Sarkozy, koji je bio u sudnici u trenutku izricanja presude, ipak neće u zatvor, jer nikakav uhidbeni nalog nije izdan, a u Francuskoj se sustavno preinačuju dosuđene kazne zatvora na manje od dvije godine.

Prizivni sud ocijenio je da je "korupcijski sporazum" bio zaključen s bivšim šefom države, danas 66-godišnjim Sakozyjem, a njegov odvjetnik Thierry Herzog i bivši sudac Gilbert Azibert, suoptuženici u tom predmetu, također su osuđeni na tri godine zatvora od kojih na jednu bezuvjetno.

Nacionalni financijski sud zatražio je 8. prosinca četiri godine zatvora za Sarkozya, od čega dvije bezuvjetno, ocijenivši da je instituciji predsjednika države tim slučajem "nanesena šteta" s "razornim posljedicama".

Sarkozy je optužen da je 2014. godine pokušao, uz posredništvo odvjetnika Herzoga, ishoditi tajne informacije od Gilberta Aziberta, tada visokog suca u postupku poznatom kao afera Bettencourt.

Sudac Azibert trebao je Informacije dati u zamjenu za prestižno radno mjesto u Monacu.

Pred sudom je obrana isticala da u konačnici Gilbert Azibert nije dobio nikakvu visoku dužnost u Monacu. Prema zakonu, međutim, da bi se neki postupak smatrao korupcijom ili trgovinom utjecaja nije nužno da druga strana dobije obećanu nagradu niti da utjecaj bude stvaran.

Ovo je prvi put da je neki bivši predsjednik osuđen na kaznu bezuvjetnog zatvora u Francuskoj. Godine 2011. Jacques Chirac bio je osuđen u aferi fiktivnog zapošljavanja, ali mu je bila izrečena dvogodišnja uvjetna zatvorska kazna.