U narednih mjesec dana možete provjeriti jeste li na biračkom popisu, ali i prijaviti je li netko umro

Središnje izborno povjerenstvo ploča
Arhiva

Izvod iz Privremenog biračkog popisa za opće izbore od danas je izložen javnosti do 4. srpnja, priopćeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH i pozvali su sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid.

Izborna povjerenstva dužna su da izlože izvode u elektronskoj ili u printanoj formi u propisanom roku u centru za birački popis, mjesnim zajednicama, na internet stranici općine/grada ili izbornog povjerenstva i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja Privremenog biračkog popisa.

Na taj način birači mogu pristupiti, provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa, te se opredijeliti za biračku opciju (općina, odnosno mjesto glasovanja i način glasovanja – osobno ili u odsustvu).

Ukoliko izborno povjerenstvo ocijeni da u određenom naseljenom mjestu, zbog nemogućnosti elektronske provjere birači neće biti u mogućnosti provjeriti svoje podatke, izvod iz Privremenog biračkog popisa za biračko mjesto koje se nalazi u tom naseljenom mjestu će se isprintati i izložiti na pogodno mjesto za izlaganje s ciljem dostupnosti navedenim biračima.

SIP poziva sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u izvode iz Privremenog biračkog popisa, te da ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački popis kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune.

"Pozivamo sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena osoba koje su umrle da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački popis kako bi se pokrenule procedure upisa tih osoba u matičnu knjigu umrlih i da bi se izvršilo brisanje podataka tih osoba sa biračkih popisa koji će se koristiti za potrebe provođenja općih izbora", navodi se u priopćenju.

Izvod iz Privremenog biračkog popisa izrađen je sa stanjem na dan raspisivanja izbora, odnosno 4. svibnja u elektronskoj verziji, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima sa prethodnih izbora.

Izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača, te je s tim u vezi SIP dostavilo izvod iz Privremenog biračkog popisa općinskim/gradskim izbornim komisijama.

Iz SIP-a napominju da se izvod iz Privremenog biračkog popisa izlaže na uvid javnosti u razdoblju od 120 do 90 dana prije dana održavanja izbora.

Izlaganje izvoda iz Privremenog biračkog popisa na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu točnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Središnjeg biračkog popisa, napominju iz SIP-a. Opći izbori u BiH zakazani su za 2. listopad ove godine.