U Mostaru uništen bilboard koji je UG „Za Doljanku“ postavilo u blizini FERK-a

UG "Za Doljanku", CCI, bilboard, uništen
CCI

Na lokaciji kod Španjolskog trga u Mostaru, na samo 100 metara udaljenosti od sjedišta Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK), UG „Za Doljanku“ je početkom ovog mjeseca postavilo bilboard u kojem se FERK poziva na odgovornost i poštivanje zakona. Sinoć je taj bilboard oštećen crnom tekućinom čime je poslana više nego jasna poruka aktivistima UG "Za Doljanku" o njihovim nastojanjima i građanskom aktivizmu. 

Uzimajući u obzir da se UG „Za Doljanku“ zalaže za zaštitu rijeke Doljanke u Jablanici, teško je zaključiti da su građani i građanke Mostara oni kojima je zasmetao bilboard. S druge strane, podsjećamo da je FERK, čije je sjedište u Mostaru, izdao dozvolu za rad MHE Zlate na rijeci Doljanki, iako je Županijski sud u Sarajevu poništio okolišnu dozvolu na temelju koje je ona izdana, a zbog čega je i grupa odlučila postaviti bilbord u njegovoj blizini pozivajući FERK na poštivanje zakona i presuda.

Otvara se pitanje, kome najviše smeta postavljeni bilboard i tko ima razloga da se odluči na njegovo uništavanje?

"Žao nam je što se neko odlučio na ovakav potez i što ne prepoznaje naše napore da zaštitimo prirodu i naše rijeke. Ovaj čin sigurno nije počinio neko ko se zalaže za poštivanje zakona i ko je ljubitelj prirode. Naša borba traje već nekoliko godina i ovo nas sigurno neće pokolebati da nastavimo dalje. Možda su trenutno obojone u crno naše riječi na papiru, ali još uvijek imamo naš glas koji će poslije ovog čina biti još glasniji i oštriji i kojeg se nije tako lako riješiti",  poručila je Naza Spahić, potpredsjednica UG „Za Doljanku“.

Podsjećamo, trenutno MHE Zlate na rijeci Doljanki radi i proizvodi električnu energiju sasvim regularno iako investitor nema okolišnu dozvolu. S druge strane, FERK je prošlog mjeseca odbacio zahtjev za stavljanje izvan snage Rješenja FERK-a i prigovor treće strane Udruženja građana „Za Doljanku“, jer nema uvjeta za pokretanje upravnog postupka, čime se nastavlja pogodovati investitoru.

To znači da okolišna dozvola koja je bila temelj djelovanja FERK-a i osnov za izdavanje dozvole za rad investitoru, više nije bitna, te da FERK na osnovu nekih svojih procedura, mimo zakona, omogućava daljni rad MHE Zlate.