U Mostaru raspravljano o oduzetoj imovini koja je stečena kaznenim djelima

Konferencija oduzeta imovina stečena kaznenim djelom
FAZUOI

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom (FAZUOI) uz podršku UNODC – United Nations Office on Drugs and Crime, u Mostaru je organizirala Konferenciju o izazovima kod primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom u Federaciji BiH, koja je okupila predstavnike pravosudnih i policijskih institucija, te akademske zajednice.

Tijekom dvodnevnog skupa razgovarano je o pravnom okviru i sudskoj praksi oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelima u BiH, ulozi tužiteljstva u provođenju financijskih istraga u okviru postupaka za oduzimanje imovinske koristi i izazovima u upravljanju oduzetom imovinom.

Ukazano je na potrebu harmonizacije važećih propisa u oblasti oduzimanja nezakonito stečene imovine u sva četiri kazneno-pravna sistema, zatim pripreme za sveobuhvatnu reformu zakonodavstva u ovoj oblasti, kao i nastavku edukacije državnih i policijskih službenika, te nositelja pravosudnih funkcija.

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Sanela Gorušanović - Butigan istaknula je važnost suradnje svih ključnih aktera u postupku oduzimanje nezakonito stečene imovine kaznenim djelom, ocjenivši je izuzetno značajnom za uspješan razvoj pravosudnog sistema u skladu sa europskim principima.

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić kazao je da oduzimanje i upravljanje sa imovinom, kao i njen povrat, jača povjerenje javnosti u institucije i predstavlja suštinski aspekt napora da se održi vladavina prava kako u BiH, tako i u Federaciji BiH.

Potpredsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović upoznao je sudionike o međunarodnim standardima i praksama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, dok je profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Eldan Mujanović, predstavio bitna pitanja oko oduzimanja imovinske koristi i nezakonito stečene imovine kaznenim djelom u BiH.

Rukovoditelj kaznenog odjeljenja Vrhovnog suda Federacije BiH Ljiljana Filipović govorila je o zakonskom uređenju oduzimanja imovinske koristi u Federaciji BiH, kao i praksi Vrhovnog suda Federacije BiH.

Kada je u pitanju uloga tužiteljstava u provođenju financijskih istraga, Sanin Bogunić, član Predsjedništva VSTV-a  je predstavio iskustva u primjeni Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine u razdoblju od 2015. do 2021. godine, u segmentu financijskih istraga, dok je glavni federalni tužitelj Munib Halilović govorio o međuinstitucionalnoj suradnji i podršci s ciljem efektivnog provođenja financijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom.

Konferencija je organizirana u okviru Regionalnog programa za jugoistočnu Europu 2020-2023 'Od nelegalnih financijskih prihoda do povrata imovine' koji provodi UNODC uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, te je prva od planiranih aktivnosti Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom koje će provoditi radi edukacije državnih i policijskih službenika, te nositelja pravosudnih funkcija u ovoj oblasti, priopćeno je iz ove agencije.