FOTO  U Mostaru otvoren konzulat Republike Rumunjske

konzulat Rumunjske Mostar
S. Šehović/Hercegovina info

Počasni konzulat Republike Rumunjske otvoren je danas u Mostaru. Radi se o prvom rumunjskom konzularnom predstavništvu u Bosni i Hercegovini.

S početkom u 11 sati održano je otvaranje počasnog konzulata Republike Rumunjske na adresi Stjepana Radića 31, na prvom katu Prodajnog centra u Mostaru.

Na svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i rumunjski veleposlanik u BiH Anton Pacuretu, u nazočnosti počasnoga rumunjskog konzula u Mostaru Davorina Vidačkovića, gradonačelnika Grada Mostara Marija Kordića i predsjednika Asocijacije poduzetnika Hercegovine Damira Vidačka.

''Ovo je povijesni trenutak za naše dvije zemlje s obzirom na to da je počasni konzulat u Mostaru prvi rumunjski počasni konzulat u BiH i nadam se kako će on poslužiti kao primjer za druge konzulate u drugim dijelovima zemlje'', kazao je veleposlanik Pacuretu.

Kako je naglasio, zadaća počasnog konzulata je osnažiti veze između dviju zemalja, kako u oblasti ekonomije, tako i u kulturi, turizmu i drugim poljima.

''Proteklih godina bilježimo porast zanimanja rumunjskih poduzetnika za širenje poslovanja u ovoj regiji, kao i povećan interes rumunjskih turista za Mostar i njegovo fascinantno kulturno-povijesno naslijeđe. Otvaranje ovog konzulata dokazuje našu namjeru da idemo dalje tim putem, da širimo našu suradnju, trgovinu, obrazovanje, kulturu i turizam'', kazao je rumunjski veleposlanik.

konzulat Rumunjske Mostar

On je zahvalio Davorinu Vidačkoviću, izvršnom direktor kompanije GUMA M, generalnog uvoznika Dacia vozila, koji je prihvatio dužnost počasnog konzula.

''Rumunjska i BiH imaju uistinu dobre i prijateljske odnose. Nas vežu ne samo zemljopisna blizina nego i povijesna, društvena i kulturološka sličnost. Na našim su prostorima Rumunjska, njezine institucije i gospodarstvenici dosad implementirali značajan broj društvenih, javnih i investicijskih projekata koji su pomogli unaprjeđenju ukupne kakvoće života i rada u ovoj zemlji. Znajući kako su nam predstavnici Rumunjske nesebično na raspolaganju za razmjenu bogatih iskustava i znanja koji su nam od osobite važnosti na našemu europskom putu, radost zbog ovoga događaja time je i veća. No, u svakodnevnomu, tehničkom smislu, ovaj će konzularni ured imati važnu ulogu mosta među našim narodima i snaženju međusobnoga razumijevanja, potpore, tako i konkretne suradnje, nadam se i snaženja investicijskih projekata u našoj županiji'', kazala je Buhač.

Gradonačelnik Kordić istaknuo je kako je Rumunjska već podržala nekoliko društveno korisnih projekata u Mostaru, a ta suradnja nastavit će se kroz projekt renoviranja parka u Franjevačkoj ulici.

''Mi smo jako počašćeni i na tom vam od srca hvala. Naša suradnja ne počinje ovim, ona je krenula davno, ovo danas je nova dimenzija u našim odnosima. Prijateljstvo koje imamo s Rumunjskom je fantastično i dalje ćemo tako nastaviti, zahvaljujući veleposlaniku koji je pokazao veliko srce i otvorenost prema Mostaru'', poručio je mostarski gradonačelnik.

Na kraju se obratio i počasni konzul Davorin Vidačković.

''Već smo dugogodišnji prijatelji s veleposlanstvom Rumunjske s obzirom na to kako sam u prvoj svojoj funkciji izvršni direktor kompanije GUMA M i generalni uvoznik Dacia vozila. Uz pomoć Rumunjske, došli smo do jakog rasta s Daciom u Bosni i Hercegovini. Iz komercijalnog svijeta prebacujemo se na neki malo viši i značajniji društveni cilj i s tim ciljem smo otvorili ovaj konzulat. Nadamo se rastu i razvoju kroz konzulat kako u biznisu tako i u društvenom životu'', poručio je konzul Republike Rumunjske u BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.