U MEĐINAMA UOČENA GRANATA Nakon havarije nitko ne zna gdje je nestala, mještani smatraju da ju je voda odnijela u selo

Međine granata

U selu Međine koje se nalazi na magistralnoj cesti između Mostara i Širokog Brijega jučer je silna bujica napravila veliku štetu u jednom dijelu sela, ali i u par privatnih kuća. Tamošnji mještani sumnjiče investitore koji grade solarne panele na brdu poviše sela da je to njihov propust zbog višemjesečnog iskopavanja i pripremanja terena.

No, kao da im nije bila dovoljna bujica koja je u par sati odnijela sve ono oko čega su se mjesecima trudili pojavio se novi problem za mještane koji sada, osim svake imalo obilnije kiše neće moći mirno spavati, neće biti mirni ni zbog uočene granate iz proteklog Domovinskog rata. Naime, prilikom čišćenja i razgledavanja štete jučer rano u selu, uočili su granatu.

Civilna zaštita potvrđuje njihove navode

U današnjem izvješću Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije potvrđena je prijava o postojanju granate iz proteklog rata u mjestu Međine/Polog. Cijeli slučaj je prijavio M. H. u 10:06 sati. 

U selu još ništa ne znaju

"Nismo još našli tu granatu, voda je odnijela u selo, to je sigurno. Samo da netko od jadnih ljudi ne naleti na nju i nastrada", kaže za hercegovina.info mještanin Međina.

Jučer je u ranim jutarnjim satima došlo zbog snažne bujice koja je napravila pravu havariju u mjestu Međine, a mještani su optužili investitore na solarnim elektranama da je zbog njihovog djelovanja jer nikad ranije se nije događalo nešto slično.

Urbanističku suglasnost nije moguće pribaviti bez potvrde o deminiranom području

Za izgradnju energetskih objekata često je potrebno više načelnih ili prethodnih suglasnosti različitih komunalnih kompanija i drugih korisnika na lokaciji na kojoj se želi graditi. Ne postoji način da se unaprijed utvrdi koje od ovih suglasnosti ili potvrda će biti potrebne jer to ovisi od nadležne institucije koja izdaje urbanističku dozvolu, planirane lokacije energetskog objekta, te svih drugih korisnika prostora. Osim toga, nadležni organ za izdavanje urbanističke suglasnosti pribavlja mnoge od ovih suglasnosti po službenoj dužnosti, ali o trošku investitora. 

Iznimno, suglasnost Ministarstva obrane ili Komisije za deminiranje BiH. U slučaju potrebe, ostali korisnici prostora propisuju i uvjete koje tehnička dokumentacija mora ispunjavati kako bi se objekt mogao izgraditi na željenoj lokaciji. Ovo posebno važi za komunalne kompanije koje daju i suglasnosti na projektnu dokumentaciju planiranog objekta te dozvoljavaju priključenje na komunalnu infrastrukturu.

Tko gradi iznad Pologa?

Podsjetimo, na brdu iznad sela nedavno je prokopan i poravnan teren za velika polja solara. Koncesiju za gradnju tu su među ostalim dobili i Plavo sunce Zdravka Mamića, te Lena Ljiljanka Palca, o čemu smo već pisali. No nisu oni jedini koji su bacili oko na taj inače osunčan teren. Na toj lokaciji solarnu elektranu za vlastite potrebe planira graditi i Grad Mostar. Trenutno se polje budućih solara prostire na 70 hektara, a plan je da stotine hektara brda budu ispunjena solarnim panelima.

'Solar Lena' koncem prošle godine i početkom tekuće dobila je koncesiju na LENA 1 (Kozice) i LENA 2 (Polog) obje snage po 75 MW ukupno 150 MW na razdoblje od 30 godina.

Riječ je o solarima za koje su Vlada HNŽ i kompanija Plavo Sunce Čitluk, u vlasništvu Zdravka Mamića sklopili u travnju ove godine ugovor o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 solarnih elektrana. Svaka fotonaponska elektrana imat će 4 MW i gradit će se u Pologu kod Mostara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.