FOTO  U Kupresu noćas palo skoro 20 centimetara snijega

snijeg na Kupresu
Kupreški radio

U većem dijelu Bosne i Hercegovine pao je prvi ovosezonski snijeg, posebno na planinama. Na području Kupresa mogu se vidjeti prizori prave zimske idile. Na jednoj fotografiji vidljivo je kako je palo 18 centimetara snijega, a i zimske službe već su u akciji.

snijeg na Kupresu
Foto: Visit Kupres


Iz BIHAMK-a su upozorili vozače na oprezniju vožnju.

''U nižim predjelima kolovoz je pretežno mokar, na pojedinim dionicama s većom količinom vode, dok na dionicama u višim planinskim predjelima ima ugaženog i raskvašenog snijega. Zbog snijega na kolovozu izdvajamo puteve: Travnik - Donji Vakuf (Komar), Turbe - Banja Luka, Priluka - Glamoč - Mlinište i Šuica - Livno, kao i prevoje: Ivan (Sarajevo-Konjic), Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Rogoj (Sarajevo-Foča), te šire područje Romanije'', priopćeno je iz BIHAMK-a.

Upozoravaju vozače na učestale odrone na brojnim dionicama, dok zbog jakog vjetra izdvajaju puteve Bosanski Petrovac - Oštrelj - Drvar i Jablanica - Mostar - Nevesinje. Savjetuju oprezniju vožnju, prigođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apeliraju na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

''Sporije zbog aktualnih radova prometuje se na magistralnim putevima: Jablanica - Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik - Bugojno (Rostovo), Konjic - Jablanica (u mjestu Lendava), Bilješevo - Lašva, Čevljanovići - Nišići i Ključ - Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila'', priopćeno je.

snijeg na Kupresu

Vremenska prognoza za naredne dane

U četvrtak 23. studenoga, pretežno oblačno vrijeme, uz djelomično smanjenje oblačnosti poslijepodne. U jutarnjim satima ponegdje u centralnom, istočnim i zapadnim područjima Bosne slabe padaline. U nizinama kiša ili susnježica, a višim područjima snijeg. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na jugu do 12,  a dnevna od 4 do 10, na jugu do 15 stupnjeva.

U petak 24. studenoga, pretežno oblačno vrijeme. U prvom dijelu dana lokalno slaba kiša se očekuje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Prema kraju dana i tijekom noći kiša širom zemlje. U područjima iznad 1000 m očekuje se postepeni prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Vjetar slab do umjeren, veći dio dana, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 12,  a dnevna od 10 do 16 stupnjeva.

U subotu 25. studenoga, pretežno oblačno vrijeme sa slabim padalinama. U sjevernim područjima Bosne i u Hercegovini se očekuje kiša, a u ostatku zemlje susnježica ili snijeg. Poslijepodne padaline prestaju u Hercegovini, a krajem dana i tijekom noći i u većem dijelu Bosne. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do jaka bura, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. U Hercegovini i na zapadu Bosne olujni, a u ostatku zemlje, povremeno, jaku udari vjetra. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 4, na jugu do 10,  a dnevna od -1 do 5, na jugu do 8 stupnjeva.

U nedjelju 26. studenoga, u Hercegovini pretežno sunčano, a u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Bosni je povremeno moguć slab snijeg ili susnježica. Vjetar umjeren do pojačan zapadni i sjeverozapadni. Poslije podne vjetar u slabljenju. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 0, na jugu do 2, a dnevna od -2 do 4, na jugu do 8 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.