U KONJICU SE SPAŠAVA NERETVA Građani i aktivisti izašli na prosvjed protiv gradnje "HE Ulog"

Prosvjed Konjic
N1

Građani i eko-aktivisti iz Bosne i Hercegovine okupili su se bez obzira na kišu u subotu, 11. studenog u Konjicu na prosvjedima zbog gradnje hidroelektrane Ulog, u entitetu Republika Srpska.

Njihov, kao i zahtjev organizatora, okupljenih oko Koalicije za zaštitu rijeka BiH, je spriječiti izgradnju HE “Ulog”, u gornjem toku hercegovačke ljepotice Neretve.

"Posljednja je nada da ljudi u ovom gradu, u ovoj zemlji... na Zemlji... ustvari, zaista vole svoju djecu!" - s ovim riječima, Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT pozvala je sve na veliki skup podrške za spas rijeke Neretve, koja se suočava s ozbiljnim ekološkim izazovima uslijed hidroenergetskih projekata.

Neretva, simbol prirodne ljepote i vitalnosti, trenutno je pod prijetnjom zbog planirane izgradnje hidroelektrana koje bi mogle imati nepovratne posljedice na njen ekosustav.

Lana Pudar, istaknuta mostarska plivačica, u svom videu posvećenom promociji Strategije zaštite okoliša, izražava duboku povezanost s rijekama Bosne i Hercegovine: "Za mene je rijeka sve. Na njoj sam odrasla i zavoljela plivanje koje je sada moja profesija. Bosna, Una, Neretva, Sava, Sana i Ćehotina samo su neke od mnogobrojnih rijeka u BiH, stoga ne čudi da smo poznati kao zemlja rijeka. Koliko god sam sretna da živim u tzv. plavom srcu Europe, nerijetko sam tužna kada vidim da prelijepe plave i zelene nijanse rijeka prekriju boje otpada."

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine postavila je jasne zahtjeve:

Hitno zaustavljanje izgradnje HE Ulog od strane Vlade RS, zbog potencijalnog prekida toka Neretve i štetnih posljedica po biološku raznolikost i turističke aktivnosti.
Prekid realizacije planiranih HE Bjelimići i Glavatičevo te sedam malih HE na području gornjeg toka Neretve od strane Vlada Federacije i RS.
Zaustavljanje izgradnje HES Gornji horizonti, koji bi preusmjerio vode iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice, s ozbiljnim posljedicama za ekosustav.
Prestanak kupovine skupog uglja od privatnih kompanija EFT-a i Lagera od strane Elektroprivrede BiH, čime se šteti javnim financijama i podržavaju projekti koji uništavaju Neretvu i Blihu.
Stroga zakonska zaštita prirodnih vrijednosti sliva Neretve.
Hitno vraćanje u zakonsku proceduru nacrta zakona o Nacionalnom parku Prenj, Čvrsnica, Čabulja, Vran, za trajnu zaštitu prirodnih vrijednosti sliva Neretve.


Kontroverzni projekt HE "Ulog": Energetski lobiji gaze preko mrtvih za šaku kilovata! 

Našoj Neretvi, jednoj od najznačajnijih bosanskohercegovačkih rijeka, prijeti uništenje! Nakon niza hidroelektrana koje su fragmentirale njen donji dio toka, realizacija projekta hidroelektrane "Ulog" prijeti da sahrani i prelijepi, gotovo netaknuti gornji tok Neretve.

Radi se o elektroenergetskom objektu koji bi karakterizirao vršni rad, odnosno ova hidroelektrana bi radila povremeno. Investitor EFT Group, u vlasništvu Vuka Hamovića, već posjeduje termoelektranu Stanari, koja uvijek proizvodi istu količinu električne energije, i od vitalnog značaja im je da izgrade i vršnu hidroelektranu kako bi imali potpunu fleksibilnost. Ovaj vršni, povremeni rad može imati katastrofalne efekte po sve neenergetske potencijale nizvodno, što bi predstavljalo katastrofu za turizam grada Konjica.

Postoji i sigurnosni faktor, s obzirom na to da se akumulacija nalazi na geološki nestabilnom terenu. Podsjećamo da je investitor u projekt krenuo grlom u jagode, kada je, zbog nestabilnog terena i nedovoljno kvalitetne pripreme, došlo do odrona i pogibije dvojice radnika.

Bez obzira na sve navedeno, EFT Group uživa apsolutnu podršku domaćih vlasti, s kojima Vuk Hamović održava izuzetne poslovne relacije, čemu svjedoče i različita pogodovanja i otpisi obaveza ovom kontroverznom biznismenu.

Njegova TE Stanari, čiji su klijenti i dvije javne elektroprivrede (JP EP BiH i JP EP HZHB), uprihodovala je više od milijardu i pol konvertibilnih maraka tokom posmatranog desetogodišnjeg razdoblja, dok u entitetski proračun uplaćuje gotovo mizernu tekuću koncesijsku naknadu.

Bitka za Neretvu nije samo lokalna borba; to je simbol globalne potrebe za zaštitom naših prirodnih resursa. Ovaj skup u Konjicu predstavlja ključan trenutak u borbi za očuvanje jedne od najljepših rijeka u Europi i njenog jedinstvenog ekosustava, napisali su iz Fondacije Atelje za društvene promjene.