FOTO  U Istočnoj Hercegovini više požara, najgore u Bileći i Gacku

požar Gacko Bileća

Iako je tek nastupilo proljeće i toplije vrijeme, vatrogasci širom Istočne Hercegovine poslednjih nekoliko dana imaju pune ruke posla. U svim općinama aktivno je više požara, a najteža situacija je u Bileći i Gacku. Požari su najčešće prouzročeni ljudskom nepažnjom. 

Na teritoriju općine Gacko vatrogasci su raspoređeni na više lokacija, a pored toga što se radi o nepristupačnom terenu, posao im dodatno otežava jak sjeverni vjetar koji stvara gust dim.

“Stalno smo na terenu, pogotovo vikendom. Najvažnije nam je da odbranimo domaćinstva. Teren je težak, gust dim nam dodatno otežava posao, ali uspjevamo sve odraditi kako treba”, rekao je za Hercegovina.info Nemanja Anđić, pripadnik Vatrogasne jedinice Gacko.

Na teritoriju općine Bileća vatrogasci su imali više intervencija na terenu koji je nepristupačan i ne prijeti domaćinstvima. “Uglavnom se radi o požarima izazvanim ljudskom nepažnjom, a vatra obično kada se otrgne kontroli širi se po terenu koji nije prohodan”, istaknuo je Milan Šulović, zamjenik zapovjednika u VJ Bileća.

U Ljubinju i Nevesinju vatrogasci zadnjih dana imaju također pune ruke posla.