U ime “istočnih susjeda” oglasili se Devedesetka i HSP BiH

Hrvati bih hrvatska putovnica
Ilustracija / hercegovina.info

Nakon Republikanaca, u ime Hrvata, koje je Davor Božinović proglasio istočnim susjedima oglasili su se I HDZ 1990. i HSP BiH.

Nismo istočni susjedi Republici Hrvatskoj već Hrvati, kaže u naslovu priopćenja predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović.

“Usprkos porastu broja zaraženih, usprkos ugrozbi koja prijeti, pozivamo Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske i Vladu Republike Hrvatske, ne želeći se baviti politikvanstvom i populizmom, da nađe način i otvori mogućnost prelaska granice za državljane Republike Hrvatske koji žive u Bosni i Hercegovini. Također, naglašavamo nismo istočni susjedi Republici Hrvatskoj već Hrvati”, zaključio je.

I HSP BiH najžešće osuđuje izjavu hrvstskog ministra Božinovića gdje Hrvate u BIH naziva "istočnim susjedima".

“Podsjetit ćemo ga na jednu poruku oca domovine Ante Starčevića, koji kaže. U Bosni živi strana našeg najčišćeg, najnepokvarenijeg naroda, koji lakše može bez nas, nego li mi bez njega. Za nas je njegov život znamenitiji nego li pariških proletera i njemačkih mudraca, njegovo je prirodno stanje za nas korisnije i potrebitije nego zapadna civilizacija koja smućuje pamet, truje srce i ubija nam život. Hrvatice i Hrvati, uskoro su izbori za Sabor RH, dobro razmislite hoćete li svoj glas dati jugokomunističkim ostacima, koji nas danas nazivaju "istočnim susjedima" ili ljudima koji su krvarili za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini”, kaže u svom priopćenju HSP BiH.