U Hrvatskoj TV nastava, u Hercegovini Viber poruke roditeljima da sami uče djecu

Viber nastava
Ilustracija

Dok se u Hrvatskoj nastava odvija na televiziji ili online, u Hercegovini će nastavnici naredna dva tjedna muku mučiti da pokušaju održati nastavu, za što praktično uvjeta baš i nemaju. Uglavnom će se to svesti na Viber i messenger lekcije roditeljima.

Računala u školama u HNŽ-u, gdje ih ima, su odviše stara. U nekim školama i učionicama nema interneta uopće, i a dio djece ne bi se mogao povezati na nastavu jer kući nema računalo. U Hrvatskoj su preko vikenda ovaj dio priče premostili, na način da su djeca, koja nemaju računala, ista mogla preuzeti u školama, za što je upućen znatan dio sredstava. No mi smo u Hercegovini. Portalu hercegovina.info javilo se nekoliko nastavnika, koji nisu baš najzadovoljniji instrukcijom koju su dobili od ministra.

„U Hrvatskoj je situacija da imaju nacionalnu televiziju i na HRT3 mogu organizirati nastavu. Od nas naš ministar, traži da preko mailova i Viber grupa šaljemo zadatke. Potpuno je smiješno da pokušavamo odglumiti nešto što nismo u mogućnosti realizirati“, kaže jedna mostarska nastavnica. Ističe da su u nekim susjednim županijama, primjerice Sarajevskoj, škole informatički opremljene, imaju e-dnevnike, a u HNŽ-u računala stara 7-8 godina.

Druga pak za hercegovina.info ističe da im je kazano da u naredna dva tjedna moraju doći u školu, sve sate unositi u dnevnike, pa pita šta će prosvjetni djelatnici koji su i roditelji s vlastitom djecom, budući da ne rade vrtići.

Ni roditelji nisu baš najzadovoljniji ovim načinom rada. Nakon što lekcije dobiju porukama, preuzimaju ulogu učitelja. Tako će naredna dva tjedna, uz poslove i obveze koje imaju, sami implementirati i nastavu kod kuće, jer nastavnici nemaju drugu tehničku opciju doli da lekciju pošalju roditeljima na upotrebu.

Podsjetimo, nakon što je donesena odluka o dvotjednoj obustavi nastave u HNŽ-u, resorni ministar je poslao školama instrukciju o daljem postupanju.

I iz samog dopisa se vidi da i ministar zna da je tehnički ovakvu nastavu teško izvesti u praksi.

U njoj se kaže da su odgojno obrazovne ustanove u HNŽ-u sukladno svojim mogućnostima dužne organizirati nastavni proces putem interneta: web stranice škola, e-maila, društvenih mreža i ostalih mogućnosti koje škole imaju, te kontinuirano obavještavati učenike i roditelje o načinu rada.

„U cilju adekvatnog djelovanja i daljnjeg provođenja nastavnog procesa na dnevnoj bazi dati adekvatne upute, materijale i domaće zadatke, koji su sukladni nastavnom planu i programu. Učitelj komunicira sa učenicima te vodi pedagošku dokumentaciju tijekom razdoblja obustave nastave“, kaže se u dopisu koji potpisuje županijski ministar zdravstva Rašid Hadžović.

I iz ovog primjera jasno je koliko hercegovačke škole tehnički zaostaju za školama u bližem okruženju, koje i u vrijeme elementarnih nepogoda normalno rade. Njihovi prvašići jutros prate nastavu na televiziji, dok će naši sačekati dok roditelj dođe s posla, pa im mrtav umoran, pokuša još i prenijeti znanje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.