HRVATSKA Nekad u samoizolaciju idu sva djeca iz razreda, a nekad nitko

škola

Procjenu o tome idu li drugi učenici u samoizolaciju ako je netko u razredu obolio, a zarazio se izvan škole, donosi na temelju informacija o situaciji u školi i o oboljelom djetetu, u suradnji s upravom škole i po potrebi s liječnikom školske medicine teritorijalno nadležni epidemiolog, piše Dnevnik.hr.

Pri procjeni uzimaju se u obzir razni čimbenici koji povećavaju ili smanjuju rizik za širenje bolesti u kolektivu:

- klinička slika oboljelog djeteta – ako je oboljelo dijete asimptomatsko, manja je vjerojatnost da je zarazilo kontakte u razredu nego ako kašlje, kiše i šmrca

- fiizička distanca među učenicima i provjetravanje učionice te smještaj bolesnog učenika u razredu – nije svejedno je li razred u kojem boravi oboljeli učenik prenapučen i zatvorenih prozora ili je razmak među učenicima minimalno 1,5 metara i prozori su otvoreni

  • -u višim razredima podatak o tome je li bolesni učenik nosio masku – manja je šansa da će oboljeli prenijeti infekciju na ostale učenike ako ispravno nosi masku.

  • Kad tko ide u samoizolaciju?
  •  

Epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić za DNEVNIK.hr objasnio je da ne trebaju nužno u slučaju jednog oboljelog učenika stavljati cijeli razred u karantenu, već se može u nekim situacijama nastaviti pohađanje škole i pratiti njihovo zdravstveno stanje u bliskoj suradnji s nadležnim liječnikom školske medicine.

''Naravno, ako u razredu ima 30 djece i mijenjaju raspored sjedenja pa je bolesno dijete u prenapučenom razredu mijenjalo mjesto, nema druge nego cijeli razred staviti u karantenu/samoizolaciju'', naveo je.

 Kaić nadalje objašnjava da u situacijama kad se ne održava odgovarajući razmak u učionici, a bolesno dijete bilo je asimptomatsko tijekom boravka u školi, dolazi u obzir smatrati bliskim kontaktima i staviti u karantenu samo djecu koja se nalaze u neposrednoj blizini bolesnog djeteta u učionici. Dolazi u obzir i cijeli razred ostaviti u školi uz pojačani nadzor zdravstvenog stanja.

Što ako se zaraza dogodi u školi

''Ako dođe do zaražavanja učenika u školi, tj. ako dođe do prijenosa infekcije s jednog na drugog učenika u razredu, cijeli bi razred išao u karantenu/samoizolaciju'', naglašava Kaić. Izvijestio je da do sada još nismo imali prijenos bolesti među učenicima unutar razreda, ali upozorava da je nastavna godina tek počela.

''Roditelji i braća bolesnog djeteta idu u samoizolaciju. Roditelji i braća zdrave djece koja zbog kontakta s bolesnim učenikom idu u samoizolaciju ne trebaju biti u samoizolaciji'', objasnio nam je Kaić.