U Hercegovini poplava privatnih fakulteta

Od ove godine u Hercegovini djeluje nekoliko privatnih fakulteta. Preko tih visokoškolskih ustanova na ovo područje je ušlo i Sveučilište iz Dubrovnika, koje s nekim od privatnih fakulteta ima potpisane sporazume. ''Na temelju tih sporazuma mi imamo pravo raditi na tom području.

Ovaj problem je na sjednici Rektorskog zbora Hrvatske iznio rektor Sveučilišta u Mostaru, ali smo tada ovaj problem riješili'' rekao je za Večernji list rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. se. Mateo Milković.

Ipak, informacije s mostarskog Sveučilišta ne podudaraju se s onim što su za Večernjak rekli dubrovački sugovornici. Naime, kako su za ovaj list rekli na mostarskom Sveučilištu, ovaj problem nije riješen u Zagrebu na sjednici Rektorskog zbora Hrvatske, a dolazak dubrovačkog Sveučilišta na ovo područje, bez prethodnih konzultacija s kolegama iz Mostara, u najmanju je ruku nekorektno.

Stoga će se ovih dana uputiti novi prigovor hrvatskom Rektorskom zboru gdje će se ponovno upozoriti na ovaj problem. Osim toga, svi profesori i ostali djelatnici Sveučilišta u Mostaru će dobiti preporuku da ne prihvaćaju ponude bilo kojeg privatnog fakulteta koji djeluje na ovim prostorima.

Zanimljivo je da vlasti u ZHŽ-u i HNŽ-u bez velikih problema odobravaju rad privatnih fakulteta, a jedina visokoškolska institucija u kojoj se nastavni proces odvija na hrvatskom jeziku tim vlastima je na dnu prioriteta. Večernji list navodi kako se njihova (ne) briga za Sveučilište ogleda u procesu financiranja, gdje se dugovi broje skoro u milijunima maraka.

Ove godine broj studenata je povećan za 20 posto, a županije iz kojih ti studenti dolaze već duže vrijeme nikako ili veoma malo sredstava odvajaju za ovu instituciju. Izgleda da su puno više brige posvetili privatnim fakultetima, a razloge za to znaju samo županijske vlasti.

Piše: Poskok.info