U Hercegovini plaćaju veće cijene robe, hrane i usluga nego u Bosni

Ako su banane stigle iz inozemstva, te, navodno, njihove cijene diktira potražnja i ponuda na svjetskom tržištu, moglo bi se postaviti pitanje zašto su u istom razdoblju jabuke poskupile za 16 posto, one rastu u BiH. Sličnu sudbinu doživjelo je i ostalo voće i povrće, poskupilo je. Za pola godine cijena krumpira porasla za 35 posto, grah za 5, luk tri posto i tako redom, piše Večernji list.

Usluge sve skuplje

Cijene mesa uglavnom su ostale na prošlogodišnjoj razini, piletina je čak i pojeftinila za jedan posto zato je cijena ribe porasla za tri posto. Nešto od hrane je i pojeftinilo, primjerice riža za 6 posto a šećer za 8 posto.Komunalci se ne daju. Nemogućnost naplate usluga od velikog broja građana, pokušavaju prebaciti na redovite platiše. Cijene vode u Federaciji za pola godine porasla za pet posto a odvod komunalne vode za četiri te odvoz smeća za osam posto. Kada je u pitanju energija, gorivo je poskupilo za sedam posto, drvo za ogrjev jedan dok je električna energija ostala na razini iz prosinca a ugljen je jeftiniji. Pušači za prosječnu paklicu cigareta moraju izdvojiti 14 posto više novca nego krajem prošle godine. Za one koji ispijaju kave, užitak u opojnom mirisu ovog napitka plaćaju dva posto više a pivopije za pivo izdvajaju pet posto više novca.

Premda su cijene u prosjeku rasle u svim dijelovima FBiH, također i RS-a, u velikoj mjeri se razlikuju od mjesta do mjesta. Analizirajući podatke koje je objavilo Federalno ministarstvo trgovine, može se zaključiti da su cijene, kako robe, tako i usluga nešto jeftinije u Bosni.

Široki najskuplji

Od skupe Hercegovine, Širokobriježani imaju nesreću, ili pak sreću, da plaćaju i najviše cijene većine namjernica, ali imaju i najviše cijene usluga. Dok širokobriježani za kilogram kruha u prosjeku izdvajaju 2,83 KM, u Orašju se za istu količinu plati 1,60 KM. Kilogram junetine BK u Širokom se plaća 13,87 KM, u Goraždu 11,49 KM. Najskuplji je i tvrdi sir, mlijeko i još mnogi proizvodi. Nije drugačije ni u uslugama. Vozna karta u Širokom Brijegu stoji 2,5 KM, dok u Zenici za jednu autobusnu kartui treba izdvojiti 0,77 KM. I muško podšišivanje stoji preko 9 KM, dok se u mnogim mjestima za isti novac mogu obaviti i dvije usluge. Najskuplji je i odvoz smeća, boravak djece u vrtić, gdje mjesečno za boravak treba izdvojiti 170 KM, u Travniku i Zenici 120 KM.