U Hercegovačkoj banci već devet godina leži 13,5 mil. KM mirovina

Još od ožujka 2001. godine, kada je obavljena njezina nasilna “likvidacija”, na računu Hercegovačke banke i dalje stoji deponirano 13,535.475 KM koje potražuje Federalni zavod za MIO. Unatoč više puta odaslanim zahtjevima najviših tijela vlasti Federacije BiH da se taj novac deblokira.

Blokirani milijuni

Privremena uprava banke takvu odluku nije donijela, a Zavod svojih 13,5 milijuna maraka, kojima je trebao isplatiti mirovine od prije devet godina za 50.000 umirovljenika koji žive na većinskim hrvatskim područjima FBiH, i dalje čeka. “Žurno tražimo deblokadu Hercegovačke banke d.d. Mostar kako bi se mogla osigurati sredstva i izvršiti redovita isplata mirovina za ožujak 2001. godine”, pisao je prije devet godina Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO tražeći da se osam milijuna KM, položenih na njihov račun kod ove banke, isplati civilnim umirovljenicima, a ostatak od 5,5 milijuna maraka za mirovine bivšim pripadnicima hrvatske vojne komponente. U međuvremenu Ured za reviziju institucija Federacije BiH spomenutom zavodu sugerira da se izvrši preknjižavanje potraživanja od Hercegovačke banke u iznosu od 13,535.475 KM na sumnjiva i sporna potraživanja u skladu s Pravilnikom o knjigovodstvu proračuna u FBiH i računovodstvenim standardima.

Nema novca bez prodaje

U objašnjenju koje smo dobili od Anice Krešić, voditeljice Ureda za financijsko poslovanje u Federalnom zavodu za MIO, stoji da se taj novac svake godine mora knjižiti, ali da do isplate novca ne može doći sve dok banka ne bude privatizirana. Kako su natječaji za prodaju banke propali, objasnila je, ne znaju kada će doći do deblokade novca.

vecernji list